На Закарпатті функціонує 15 місцевих пожежних бригад, а треба 38

березня 18 / 2021

16 березня представники оперативно-рятувальної служби Закарпаття провели інформаційну сесію з представниками територіальних громад краю. Захід відбувся в рамках реалізації програми «Підтримка реформи децентралізації в Україні/U-LEAD з Європою», за сприяння керівника Закарпатського регіонального офісу Миколи Сюсько.

Рятувальники розповіли учасникам про роль громад у системі цивільного захисту та пожежної безпеки, зокрема: про повноваження органів місцевого самоврядування у сфері цивільного захисту, їх відповідальність за недотримання вимог пожежної та техногенної безпеки і цивільного захисту, а також алгоритм дій керівників органів місцевого самоврядування у разі загрози або виникнення надзвичайної ситуації.

Далі зупинилися на питаннях створення та функціонування підрозділів місцевої та добровільної пожежної охорони в населених пунктах та порядок залучення їх до гасіння пожеж. Наразі в територіальних громадах створено та вдало функціонують лише 15 місцевих пожежних команд, які забезпечують протипожежний захист населених пунктів. Разом з тим, для належного реагування на надзвичайні ситуації Закарпатська область потребує створення ще щонайменше 38 пожежних підрозділів.

Окремо зупинилися й на проблемах протипожежного водопостачання населених пунктів, вирішення яких потребує особливої уваги керівників ТГ. Через несправність, чи взагалі відсутність джерел протипожежного водопостачання, значна кількість пожеж ліквідовується із залученням великої кількості техніки та організації підвозу води до місця пожежі. Втрачається дорогоцінний час та збільшується розмір завданої матеріальної шкоди внаслідок дії вогню.

Ще одним із важливих питань, що обговорили учасники заходу – це запобігання пожежам у природних екосистемах, адже наразі в краї вже зафіксовано 102 випадки, під час яких знищено 101 га сухостою. З огляду на таку негативну тенденцію, рятувальники рекомендували представникам громад посилити роз’яснювальну роботу з жителями щодо небезпеки спалювання сухої рослинності під час весняно-польових робіт.

Підсумовуючи виступи доповідачів, адміністратори інформаційної сесії: тимчасово виконуючий обов’язки керівника Служби порятунку Володимир Ціцей та керівник Закарпатського регіонального офісу U-LEAD Микола Сюсько виказали сподівання, що позитивний результат від проведеного заходу не забариться, а це є гарантією безпеки громадян .
Категорія : Різне


Залишити Коментар