"Ми цього не дозволимо": Цигани із Закарпаття звернулися в посольство США

травня 23 / 2020
"Ми цього не дозволимо": Цигани із Закарпаття звернулися в посольство США
Нещодавно всі ЗМІ опублікували скандальну новина про те, що громадська організація "Спільнота ромів Закарпаття" подала в суд на мера Франківська за порушення честі і гідності своєї національної меншини. Це викликало великий резонанс в суспільстві. Ряд осіб, які називають себе циганськими лідерами, висловили свою позицію і засудили дії ГО.
Позицію лідера спільноти циган Закарпаття можна побачити в офіційному зверненні.

"Шановні Роми! Наша честь і гідність були принижені чиновником високого рівня, який мав сміливість висловитися в нашу сторону так, як до якихось істот, а не людей. Ми не можемо стояти осторонь, і дозволяти будь-кому, навіть якщо це« людина з влади », так поводитися з циганами.

Протягом десятиліть цигани завжди були меншістю. Нас не вважали людьми, принижували, ображали, виселяли. У цивілізованому світі таке не допустимо!

Ідея створення нашої організації, назрівала давно. Мета її - захист прав, честі і гідності циган, а не публічні висловлювання політичного піару.

Після того, як мер Франківська публічно принизив наших братів і сестер, ми прийняли остаточне рішення про те, що повинні об'єднатися і захистити себе.

На момент створення нашої організації у нас було вже близько 300 чоловік, які поділяють наші цілі і прагнення. Після того, як ми з перших днів показали, що ми насправді створені "ромами для ромів" чисельність організації за три дні зросла до 670 осіб.

Офіційно заявляю про те, що всі кошти, які ми збираємося відсудити у мера Франківська підуть на потреби ромського населення. Ніхто з керівництва організації самостійно не братиме рішення куди розподіляти ці кошти.

Ми це зробимо на загальних зборах організації. Роми самі вирішать куди ці кошти спрямувати в першу чергу.

Ми заручилися підтримкою вищих посадових осіб держави і направили офіційний лист до посольства США в Україні з проханням не допустити расової дискримінації циганського населення в цивілізованому світі.

Ми будемо стояти до кінця, захищаючи права кожного рома!
Я - батько восьми дітей, молодшому 2 року. Я не хочу, щоб хтось принижував моїх дітей, або, тим більше, кудись виселяв тільки тому, що ти людина у владному кабінеті, а ми цигани!

Ми цього не дозволимо навіть всупереч політичним домовленостям деяких, так би мовити "лідерів".

Закликаю всіх ромів Закарпаття, брати участь і, нарешті, показати, що роми не меншість - ми теж люди, маємо свої права і можемо їх захистити. "
Категорія : Різне


Залишити Коментар