18–20 жовтня в Хусті вперше пройде відкритий театральний фестиваль-конкурс «Відлуння вічності: Українська класика сьогодні»

жовтня 12 / 2024
🎭 18–20 жовтня в Хусті вперше пройде відкритий театральний фестиваль-конкурс «Відлуння вічності: Українська класика сьогодні». Його започаткував Закарпатський обласний театр драми та комедії.

☝️Нова ініціатива має на меті популяризувати наше театральне мистецтво всередині країни та за кордоном. Колективи-учасники представлятимуть українську класику в сучасній інтерпретації та боротимуться за перемогу в 6 номінаціях, розповів на брифінгу директор департаменту культури Закарпатської ОВА Євген Тищук.

💬 «Попри війну цей театральний рік на Закарпатті був дуже насиченим і плідним. У нашому регіоні пройшло кілька вже відомих фестивалів – „Драма сьогодення“, „Інтерлялька“ та „Імпреза над Латорицею“. За ініціативи обласного театру драми та комедії ще один захід такого формату незабаром стартує в Хусті», – відзначив Євген Тищук.

📍Офіційне відкриття фестивалю-конкурсу «Відлуння вічності: Українська класика сьогодні» відбудеться 18 жовтня о 16.00 на сцені обласного театру драми та комедії в Хусті.

🙌 Протягом трьох днів свої вистави покажуть 7 творчих колективів, зокрема й з Херсона, Києва, Львова та Коломиї, а також провідні театри нашого краю – Закарпатський академічний обласний український музично-драматичний театр ім. братів Ю.-А. та Є. Шерегіїв, Мукачівський драматичний театр та обласний театр драми та комедії.

🔍 Роботи п’ятьох професійних труп, які увійшли до конкурсної програми, оцінюватиме висококваліфіковане журі під керівництвом письменника, драматурга, театрознавця, кандидата мистецтвознавства, заслуженого діяча мистецтв України Василя Неволова.

☝️Як зазначила директорка-художня керівниця Закарпатського обласного театру драми та комедії Олеся Чепелюк, формат фестивалю – осучаснена українська класика, інсценізації відомих драм, повістей, романів метрів нашої літератури.

💬 «Наш театр розпочинав свій творчий шлях саме з осучаснення класичної п’єси Івана Котляревського „Наталка Полтавка“. Ми побачили, що це подобається глядачам, привертає увагу старшого покоління й молоді. Так і виникла ідея зародження саме такого фестивалю. Хочемо показати, що українське – це класно, що відомі твори можуть звучати по-новому на театральному майданчику», – наголосила Олеся Чепелюк.

✅ Навіть попри війну творчі колективи докладають максимум зусиль, щоб популяризувати нашу культуру, віднаходити глибинні національні сенси, етнічні мотиви, відроджувати традиції українського модерного театру, зокрема театру Леся Курбаса, давати нове життя ідеям розстріляного покоління видатних українських режисерів та акторів. У цьому якраз і покликаний допомогти новий фестиваль, підкреслив режисер-постановник Закарпатського обласного театру драми та комедії Володимир Завальнюк.

Детальна програма фестивалю доступна за посиланням ➡️ https://tinyurl.com/mm4vem5e.

Більше про захід у відеозаписі брифінгу 👉 https://tinyurl.com/mryyymnf.
Категорія : Культура


Залишити Коментар