На Рахівщині відзначили День туризму і Дні європейської спадщини

жовтня 01 / 2024
Як ми відзначили День туризму і Дні європейської спадщини🌳

27 вересня в еколого-освітньому центрі «Центр Європи» відбувся цікавий екологічний захід, приурочений до Дня туризму і охороні пралісів заповідника. Учасниками заходу стали учні 11-А і 8-Б класів Діловецького та Костилівського ЗЗСО І-ІІІ ступенів.

Спочатку школярі Діловецького ЗЗСО побували в ролях екскурсоводів. Вони проводили цікаві і змістовні екскурсії залами еколого-освітнього центру для учнів Львівського фізико-математичного ліцею та сімей з Полтави, Києва, Житомира, Харкова. Підготовчі курси юних екскурсоводів учні пройшли під наставництвом працівниць еко-центру та заступника директора з виховної роботи Діловецького ЗЗСО Мендрешоре О. І.

Юні екскурсоводи розповідали гостям про:
🌿встановлення Географічного центру Європи;
🌿 Карпатський біосферний заповідник;
🌿природні та культурні цінності заповідника;
🌿легендарні квіти нарцис, едельвейс та річку Тиса.

Цікаво відвідувачам було також почути розповідь про виготовлення найбільшого у світі духового інструмента – трембіту. Після розповіді ніхто з гостей не зміг втриматися, щоби не зіграти на ній. Цього дня в центрі лунали неповторні мелодії трембіти та українські народні й патріотичні пісні.

Другим етапом еколого-освітньої програми були інтелектуальні хвилинки та ігри для учнів обох шкіл :
🔹 вікторина «Колесо знань: пралісові дива»;
🔹логічні та рухливі ігри.
На завершення програми учні малювали величні дерева – буки та ялини. Для виконання цього завдання знадобились дерев’яні зрізи, фарби та фантазія. Готові картини вийшли неперевершеними!🎨

До слова, у 1991 році Рада Європи започаткувала Дні європейської спадщини. Щороку, близько 50 країн, що приєдналися до Європейської культурної конвенції, святкують ці дні. Вони покликані привернути увагу громадськості до культурної, природної спадщини та її ролі у розвитку сучасного суспільства.

Безцінною природною спадщиною нашого краю є букові праліси заповідника, які внесені до Списку об’єктів Всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО у 2007 році. Наразі понад 20% транснаціонального об’єкту «Букові праліси і давні ліси Карпат та інших регіонів Європи» складають праліси заповідника. Цей об’єкт становить надзвичайну цінність на світовому рівні як зразок недоторканих природних комплексів помірних лісів.
Оберігаймо наші ліси! 🌳
Разом до перемоги!💪💙💛
Категорія : Культура


Залишити Коментар