В Ужгороді відбувається Міжнародна науково-практична конференція «Особистість у культурно-освітньому просторі»

березня 28 / 2024


Роман Сарай: «Справа Августина Волошина продовжується…»
👉 В Ужгороді відбувається Міжнародна науково-практична конференція «Особистість у культурно-освітньому просторі: Августин Волошин (1874 —1945). До 150-річчя від дня народження». Участь у цій актуальній, цікавій та необхідній дискусії взяли голова Закарпатської обласної ради роман Сарай, Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, народний депутат Іванна Климпуш- Цинцадзе, депутатка обласної ради Марія Сигетій, науковці, тощо.
🇺🇦 Августин Волошин – одна із найвизначніших постатей як Закарпаття, так і України. Його ім’я асоціюється в світі із національним відродженням закарпатських українців та проголошенням незалежності Карпатської України.
☝️ З його ім’ям пов’язані найяскравіші, героїчні й водночас трагічні сторінки боротьби закарпатців за автономію Закарпаття в межах новоутвореної Чехословацької республіки, діяльність автономних урядів Підкарпатської Русі-Карпатської України у жовтні 1938 — березні 1939 р., оборона автономного краю від угорських та польських військ, вибори до першого в історії Закарпаття крайового парламенту (Сойму) і проголошення ним 15 березня 1939 р. Карпатської України незалежною державою. А ще - визнання української мови державною на її території, затвердження синьо-жовтого прапора, герба «Тризуб» і державного гімну «Ще не вмерла Україна».
🇺🇦 Іван Маргітич, єпископ Української Греко-Католицької церкви, якось сказав про Августина Волошина: «Сьогодні наш духовний і громадський провідник і діяч дивиться на нас уже з вічності, як мученик за Божу віру й за свій український народ. Напевно, він там, у вічності, тішиться, що маємо Незалежність. У чому є і його особиста заслуга…»
☝️ «Боротьба українського народу за право жити у вільній та цивілізованій державі продовжується, - заявив голова Закарпатської обласної ради Роман Сарай. - Нині перед нами стоять практично ті самі виклики. Ми маємо захистити наш вибір, нашу мову, наше майбутнє і майбутнє наших дітей. Справа Августина Волошина продовжується. Це надихає нас на боротьбу із російським агресором. Перемога в підсумку буде за нами, адже несемо добро і світло. І ми боронимо свою землю. Слава Україні! Героям слава!»




Категорія : Культура


Залишити Коментар