На Закарпатті старе село колядувало (відео)

січня 07 / 2024



В Ужгороді в музеї в старому селі – людно. У будиночках 17 століття знову горить світло.А вулицями ходять колядники. У середині старовинних будиночків накриті столи. Фасоля з сливами, капустяник, кукурудзяний хліб. Так накрили стіл господині з Рахівщини. Не обійшлося і без традиційних голубців. А колядники вже на підході. Чути коляду і у сусідній хаті. Тут теж вже святкують народження Ісуса. Гостей зустрічають з музикою на вході у хату. А столи ломляться від традиційних страв.

Прославляти народження Ісуса у старе село з’їхалися 18 колективів з усіх куточків Закарпаття. Фестиваль коляди тут започаткували ще і 2009-му. Останні три роки – через ковід і війну – захід не проводили. Цьогоріч традицію відновили. Учасники свята розповідають, важливо берегти давні традиції святкування. Представили різні страви.

І коляду у музейному селі теж можна почути найрізноманітніших мотивів, а ще різними мовами. А гості на свято теж приїхали звідусіль. Організували тут і майстер-класи. На сцені концерт. Вулицями ходив вертеп. Гості свята переконують – все вийшло цікаве, пізнавальне та захоплююче. Ну, і власне окрім веселощів, коляди та смаколиків, гострі фестивалю мали змогу ще й допомогти ЗСУ. На території музею встановили спеціальну скриньку для донатів на потреби 128 бригади.



Категорія : Культура


Залишити Коментар