Голова Закарпатської обласної ради, взяв участь у відкритті меморіалу полеглим чеським легіонерам

липня 16 / 2023
🇨🇿🪖🇺🇦 Меморіал полеглим чеським легіонерам відкрили на Івано-Франківщині

Роботи профінансувало Міністерство оборони Чеської Республіки завдяки фонду «ВІЗА», який раніше очолював Володимир Чубірко. Нині голова Закарпатської обласної ради продовжує опікуватися транскордонними благодійними проєктами з чеськими партнерами.

Сьогодні у селі Старий Мартинів Івано-Франківської області офіційно відкрили оновлений пам’ятник полеглим воїнам австро-угорської армії з чеських земель, які загинули в боях за звільнення Галичини від російської царської армії у червні 1915 року. На граніті викарбувано 707 прізвищ. Меморіал звели навколо непомітного старого пам’ятного знаку на закинутому сільському кладовищі, який позначав місце поховання.

«Підтримую ініціативи, спрямовані на збереження пам’яті важливих історичних подій. Благодійний фонд «ВІЗА», який ми колись заснували для співпраці з чеськими партнерами, виконав багато гуманітарних місій в Україні. Одна з них – пошук, реконструкція і встановлення меморіалів загиблим на території нашої держави чеським бійцям у різних війнах. Захоплююсь тим, з якою повагою чеський народ ставиться до своєї історії, як нащадки віддають честь воїнам, загиблим більш ніж 100 років тому. Нам є чого повчитися…» - зазначив у коментарі Володимир Чубірко.
За тривалу підтримку чехословацької Спілки легіонерів голову Закарпатської обласної ради нагородили пам’ятною медаллю.

В урочистостях взяли участь Генеральний консул Чеської Республіки у Львові Давід Нови, радник Міністерства оборони Чеської Республіки Мартін Жур та його колега з департаменту військових поховань Павел Філіпек, представники чеської спілки легіонерів, Бурштинської громади, краєзнавець, голова ГО «Memento Bellum» Юрій Фатула.




Категорія : Культура


Залишити Коментар