Володимир Чубірко та делегація Краю Височина Чеської Республіки відвідали меморіали полеглим чеським військовим на Івано-Франківщині і Тернопільщині

червня 10 / 2023
Володимир Чубірко та делегація Краю Височина Чеської Республіки відвідали меморіали полеглим чеським військовим на Івано-Франківщині і Тернопільщині

15 липня виповнюється 108 років з часу битви під с. Старий Мартинів Галицького району Івано-Франківської області, де загинуло близько 700 чехословацьких воїнів австро-угорської армії 75-го піхотного полку із міста Їндржіхув-Градец. Тоді військо зіткнулося у жорстокому бою з російською армією.

Місцеві мешканці про події у своєму селі нічого б не знали, якби 2014 року чех на ім’я Владислав Галіцкі випадково не знайшов на горищі будинку свідоцтво про смерть свого діда. Разом з істориком Мілославом Світаком вони зібрали інформацію в австрійських архівах про битву і поховання чеських воїнів в українському селі Старий Мартинів. Про це дізналося Міністерство оборони Чеської Республіки і у фонду ВІЗА, який на той час очолював Володимир Чубірко, замовило й профінансувало проєкт реконструкції надгробків. Через пандемію COVID-19 та війну відкриття комплексу перенесли і от цього року 15 липня відбудуться урочисті заходи.

Сьогодні голова Закарпатської обласної ради Володимир Чубірко, генеральний консул Чеської Республіки у Львові Давід Нови, чеська делегація із Краю Височина на чолі з представником Міністерства оборони – Департаменту у справах ветеранів війни та військових поховань ЧР Павелом Філіпеком, головою Крайового Уряду, головою БФ ВІЗА Зденеком Кадлецом, керівницею канцелярії гетьмана Краю Височина Катериною Свободовою відвідали меморіал. Члени делегації оглянули стан комплексу, оскільки опікуються місцями пам’яті чеської історії.

Цього ж дня делегація вирушила на Тернопільщину, де відвідала 2 знакові місця для народу Чехії – село Озерна і Калинівку поблизу міста Зборів, а також на Волинь до м. Боратин. Тут у різні періоди ХХ ст. відбулися битви, в яких чеські військові були учасниками відразу двох армій - австро-угорської і російської. Сотні їх полягли в боях і поховані на місцевих кладовищах.

Представники Краю Височина разом з Володимиром Чубірком, а також головою Тернопільської обласної ради Михайлом Головком поклали квіти до меморіалу, на якому викарбувані імена загиблих чеських воїнів.

За словами Володимира Чубірка, загалом фонд ВІЗА в різних регіонах України впродовж п’яти років виконав 5 проєктів з реконструкції старих чеських військових поховань.

В Ужгороді також планується відновити первинний вигляд військового кладовища часів Першої світової війни, де поховано більше тисячі воїнів із 11 країн світу, які брали участь у різних боях на Закарпатті. Проєкт меморіалу вже розроблено. Роботи розпочнуться після погодження всіх необхідних дозволів.

Категорія : Культура


Залишити Коментар