Культурне Закарпаття: Лемківська садиба

травня 28 / 2023

Автентичний музей лемківської культури знаходиться на околиці міста Перечин, у селі Зарічово. Туристична родзинка Перечинської громади входить у перелік архітектурних пам’яток Закарпаття і сьогодні ТОП-6 фактів про неї:
1️⃣ Етнографічний музей «Лемківська садиба» розміщений в унікальний оселі, побудованій 1902 року з букових колод місцевими майстрами.
2️⃣ До комплексу забудови входять: жила частина (хижа, сіни і комора) та господарські приміщення (стодола, хлів і хлівець), що знаходяться в одному ряду, під спільним дахом. Саме такий тип забудови характерний для етнографічної групи лемків.
3️⃣ У хаті зібрані предмети побуту, які відтворюють матеріальну культуру лемків початку ХХ ст.: в сінях – дерев’яна ступа, жорна, великі дерев’яні миски, діжки для капусти із солом’яною кришкою, в коморі – старовинні столярські інструменти, дерев’яні бочки, посуд, чоботи, у кімнаті – стіл, різьблене ліжко, шафа, дерев’яна колиска, що зроблені руками господаря.
4️⃣ Духовну культуру лемків зберігає і відтворює фольклорно-етнографічний ансамбль "Лемківчанка". Для туристів вони представляють фольклорну композицію із народними піснями, жартами та танцями.
5️⃣ При бажанні, відвідувачів музею пригостять традиційними стравами лемківської кухні та лемківським диво-напоєм – трав'яним чаєм із семи трав, зібраними в п’ятницю на світанку напередодні "Зелених Свят" в місцевих горах.
6️⃣ У 1988 році Лемківській садибі присвоєно звання «Народний музей». Частими відвідувачами садиби є гості з США, Канади, Угорщини, Румунії, Німеччини, Словаччини, Польщі та інших країн.
Категорія : Культура


Залишити Коментар