Традиційний міжнародний літературний фестиваль «Карпатська ватра» цього року через війну проходить у форматі виставки

вересня 22 / 2022

В Ужгороді стартував VI міжнародний літературний фестиваль «Карпатська ватра». Його започаткував ще у 2010 році тодішній голова Закарпатської обласної організації Спілки письменників України Василь Густі. Головна мета заходу — культурна дипломатія, збереження і поширення українського літературного слова у карпатському регіону, у тому числі і за кордоном.
З того часу, за словами Василя Густі, провели щонайменше 5 таких фестивалів, на які приїжджали письменники з карпатського регіону і не тільки.
Результатом фестивалів стала співпраця з всеукраїнськими виданнями, угорським літературним фондом. Відтак підготували антологію української новели на теренах колишнтої Австро-Угорщини, до якої увійшло 26 авторів.
Традиція продовжується. Тож у цьогорічній «Карпатській ватрі» взяли участь 60 письменників. Цього року фестиваль вирішили провести у книжково-виставковому форматі, презентувавши українських письменників, що живуть і творять по той бік Карпат — у сусідній Словаччині.
Символічно виставку відвідав генеральний консул Словацької Республіки в Ужгороді Павол Паніс. Крім нього — чимало поціновувачів красного письменства та представники влади. Вітав митців із подією і перший заступник голови Закарпатської облради Андрій Шекета: «Нині у музеї, де зазвичай ми говоримо про художні полотна, зараз говоримо про художні тексти. Це насправді добре, бо заклади обласної ради не обмежуються вузьким профілем, а розвиваються у різних напрямках. Встиг переглянути книги, які презентовані на виставці. Дуже цікаво почитати твори, які створені на території сусідньої із Закарпаттям держави, за 100 км від Ужгорода. Спасибі усім, хто у свій час проявив ініціативу і розпочав цей фестиваль «Карпатська ватра», і навіть у цей непростий час. Зокрема дякую Генеральному Консульству Словаччини в Ужгороді, яке постійно підтримує і організовує мистецькі акції і події, які допомагають творчим людям спілкуватися і творити».
Пресслужба Закарпатської обласної ради
Категорія : Культура


Залишити Коментар