У Закарпатському обласному музеї провели відкриту лекцію про видатного ужгородця Іштвана Лаудона

вересня 20 / 2022

Днями відвідувачі Закарпатського обласного музею ім. Т. Легоцького обласної ради мали змогу дізнатися цікаве з життя одного з найвідоміших ужгородців — видатного педагога, науковця і натураліста у рамках відкритої лекції.
З його життям і творчістю відвідувачів ознайомила старший науковий співробітник сектору природи музею Руслана Джахман. Вона розповіла відвідувачам музею про те, чим займався, цікавився і якими країнами подорожував Іштван Лаудон та презентувала видання, в яких є переклади публікацій Іштвана Лаудона з угорської на українську мову.
Гуляючи Ужгородом по вул. Ф. Ракоці у напрямку від «Совиного гнізда» до площі Народної, виходимо до невеличкого огородженого парку зі старими розкішними деревами. Інформаційний стенд, розташований біля нього, повідомляє нам про те, що заснував його ще в ХІХ столітті ужгородець, учитель гімназії Іштван Лаудон, а на паркані «примостилася» й бронзова міні-скульптура, присвячена засновнику.
Ознайомившись із цікавими фактами, слухачі, а серед них і учні 11 А класу Ужгородської ЗОШ № 12 разом зі своїм класним керівником Негер М. Д. оглянули також виставку «Багатогранність життя Іштвана Лаудона», на якій побачили й гербарій, зібраний вченим у 1885 році. Старший науковий співробітник сектору природи відділу історії та краєзнавства Бучмей О. В. провела для учнів екскурсію по експозиції «Природа Закарпатя», а завідувач сектору природи Біланич М. М. – по підземних приміщеннях замку та виставці «Страшні реалії війни».
Категорія : Культура


Залишити Коментар