У Ніредьгазі відзначили День української культури в Угорщині та Міжнародний день рідної мови

лютого 21 / 2022


Нещодавно голова Закарпатської ОДА Віктор Микита під час робочої поїздки до Саболч-Сатмар-Березької області в Угорщині зустрівся з українською громадою, яка представляє місцеве самоврядування українців у Ніредьгазі.

«Тоді ми домовилися про постійну комунікацію та співпрацю, адже збереження нашої культури й традицій, вивчення мови, історії є дуже важливим.

І ось вперше за багато років ми розпочали реальну підтримку Самоврядування», — наголосив Віктор Микита.

Керівництво області запросили на святкування Дня української культури в Угорщині та Міжнародного дня рідної мови. Так, у Ніредьгазі провели Божественну літургію українською мовою, а учні місцевої Недільної школи та студенти УжІКіМ продекламували вірші. Окрім цього, кілька композицій виконав академічний камерний хор «Cantus».

Також Віктор Микита доручив директору департаменту культури, національностей та релігій Закарпатської ОДА Євгенові Тищуку під час візиту закарпатської делегації передати єпископу Греко-Католицької Церкви єпархії м. Ніредьгаза владиці Абелю Сочці примірник факсимільного видання унікального «Королевського Євангелія 1401 року».

«Ми вдячні за таку підтримку і святкування Дня української культури в Угорщині та Міжнародного дня рідної мови для численної громади вірян-українців», — додав очільник краю.

Заходи організували Самоврядування Українців м. Ніредьгаза, Центр української культури та документації в Угорщині за сприяння Закарпатської облдержадміністрації.

«Ми вже запланували наступну зустріч для відзначення Шевченківських днів – підтримуємо українську громаду в культурному, молодіжному, освітньому та інших напрямках.

Надалі співпраця Закарпаття та української громади у Ніредьгазі буде ще системнішою, а наші зв’язки зміцнюватимуться і розвиватимуться», — підкреслив Віктор Микита.


Категорія : Культура


Залишити Коментар