Музей Берегівщини не працює з січня 2021 року - не продовжено договір оренди

вересня 23 / 2021


Музей Берегівщини не працює з січня 2021 року - не продовжено договір оренди
21.09.2021 Перегляди 356 Коментарі 0
І це при тому, що музей - один з найцікавіших в області серед районних
"Мені так ганьба і ніяково...

Складаю туристичну програму, додаю культурний краєзнавчий об'єкт - "Музей Берегівщини" Яноша Шепи (Janos Sepa) в Берегові, телефоную, щоб уточнити моменти і з'ясовую, що він з 8 січня 2021 року закритий, бо не продовжений договір оренди приміщення училища, де музей розташований вже 19 років!!! 19 років музей є туристичною родзинкою Берегова, історичної столиці комітату Берег! Тут зібрано більш ніж 7000 експонатів, починаючи від кам'яної епохи до наших днів. Кожні 5 років договір оренди продовжувався, але цього року змінилося керівництво училища і процес пролонгації договору вже триває 9 місяців!!! Можливо я не знаю ситуацію дастаменно, але так не має бути. Чи не так?"

- написав тиждень тому на своїй сторінці закарпатський краєзнавець та екскурсовод Максим Адаменко

Допис мав великий розголос, на нього прореагував голова Закарпатської ОДА, берегівчанин Анатолій Полосков, прокоментувавши його словами: "Обов'язково розберемося з цим питанням. Беру на особистий контроль вивчення ситуації, і дам громаді вичерпну інформацію".

Хочеться сподіватися, що слова очільника області підтвердяться й відповідними рішеннями.

Довідка Beregovo.Today: Музей Берегівщини знаходиться за адресою місто Берегово, вул. Бетлена, 1. Розміщується в правому крилі найстарішої світської будівлі Берегова, так званому Графському дворі, котрий являє собою одноповерховий палац барокового стилю, збудований в 1629 році як одна з резиденцій трансильванського графа Габора Бетлена. В 1857 році до фасаду палацу був прибудований портик в стилі ампір, з шістьма колонами. В чехословацький період в будівлі знаходилася жандармська станція, в перші роки радянської влади – прикордонний загін. У 1946 році в будівлі відкрили профтехучилище № 11, яке на даний час є складовою об’єднаного професійного ліцею. В 2002 році в правому крилі головної будівлі комплексу відкрився Музей Берегівщини.

Постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 р. N 1761 ансамбль споруд "Графського двору", включаючи власне палац князя Г.Бетлена (1629 – 1857 рр.), а також каретна і зерносховище (1629 - 1686 рр.) та приміщення стайні, віднесений до Пам'яток архітектури національного значення.


Створення музею почалося в 1964 р. з ініціативи директора та викладача історії місцевої школи № 7 Міклоша Делі, який у шкільному приміщенні відкрив виставку з експонатів приватної збірки Ференца Горвата. Ф. Горват у 1920-30 рр. займав посаду начальника котельні берегівської залізничної станції, і колекціонував артефакти, знайдені під час будівництва залізниці — знаряддя праці та полювання первісної людини, череп’яний посуд, ножі та прикраси давніх часів. Тоді ж в першому "прото-музеї" була виставлена цінна нумізматична колекція з понад двох сотень монет та медалей. В 1976-у р. музей перенесли до першого поверху готелю «Дружба» (колишній готель «Роял», збудований в 1909-1910 рр., нині - студентський гуртожиток ім. Ф. Кельчеї Закарпатського угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ-го). Наприкінці 1989 р. музей закрили. В новій якості він відкрився тільки у 2002 році, де зусиллями директора Івана Шепи за короткий час став одним з найкращих краєзнавчих музеїв Закарпаття.
Категорія : Культура


Залишити Коментар