Багато закарпатців відчувають забобонний страх: міжнародна ніч кажанів

серпня 28 / 2021

На центральній садибі заповідника проходила акція, присвячена рукокрилим. Вона виступила частиною міжнародної акції «Міжнародна ніч кажанів», яка проводиться цілим світом в останні вихідні серпня. Її метою визначено привернення уваги людей до проблем рукокрилих та їх охорони, а також розвінчання міфів навколо цих тварин, перед якими багато людей відчувають невиправданий забобонний страх. Зародилося свято в Європі (у країнах, що є сторонами Угоди про збереження кажанів у Європі; Україна приєдналася до цієї Угоди у 1999 р.) і з часом, подолавши океан, набуло популярності на американському континенті. Наприкінці 20-го століття людство усвідомило, що зміни в навколишньому природному середовищі є настільки істотними, що вони породили глибокі проблеми збереження екосистем та багатьох видів. І кажани, як найчутливіша до змін довкілля група тварин, яка гостро реагує на ступінь забрудненості будь-якої ділянки суходолу, виявилися у центрі уваги.
У ці дні проводяться освітні заходи, які допомагають зняти страхи перед кажанами, припинити уявлення про рукокрилих як про вампірів і провісників зла.
На центральній садибі заповідника також відбулося свято кажанів, що зібрало одночасно близько 125 осіб (з них понад 100 – школярі). Захід містив чимало компонентів – екологічні ігри, майстер-класи, квест, боді-арт, екочаювання з їстівним «кажанячим» декором. Але центральне місце займала ілюстрована розповідь про фауну рукокрилих світу та України. Діти і дорослі дізналися чим харчуються кажани, де вони мешкають, як орієнтуються у просторі, яку користь приносять довкіллю і людині, що таке ехолокація, гібернація і ще багато цікавого.
На жаль, дощова погода внесла свої корективи і не дозволила нам провести весь захід просто неба, але, коли дощ припинився, ми з радістю вийшли на двір, провели квест та екологічні ігри-рухавки для дітей молодшого шкільного віку. І, звичайно, особливу радість подарували дітям кекси з кажанами, гарячий трав’яний чай, льодяники-лизанки у формі кажанів (їх для нас люб’язно виготовила з натуральних компонентів рахівянка Марічка Микуляк).
Наприкінці заходу діти та педагоги отримали подарунки – розмальовки, значки, календарі природи, робочі зошити, магніти та екологічні казки. Значну частину друкованої продукції було надано заповіднику Інститутом еколого-релігійних студій (директор Олександр Бокотей). Ці матеріали виготовлені в рамках міжнародного проекту «Підвищення екологічної обізнаності в місцевих громадах шляхом спільного збереження кажанів у прикордонних регіонах Угорщини, Словаччини, Румунії та України».
Щасливі і задоволені поверталися діти додому, тримаючи в руках пам’ятки про свято, виготовлені власноруч заколки для волосся, брелоки, маски з символами заходу – кажанами. У маленьких серцях лишилися гарні спогади про гарно проведений час, а в голівоньках – знання про кажанів та необхідність їх збереження.
А ви пропустили наше свято кажанів? Тож, чекаємо вас наступного року! А тим, хто провів корисно і весело з нами час, дякуємо за участь!
Категорія : Культура


Залишити Коментар