На Рахівщині душі всіх вбивць або людей, які покінчили життя самогубством потрапляють в озеро Несамовите

серпня 05 / 2021
На північно-східних схилах головного хребта Чорногори притягує увагу туристів озеро Несамовите, розташоване на схилі гори Туркул. Лежить воно на висоті 1750 метрів. Площа озера 0,3 гектара, глибина 1,5 метра. Поверхневого стоку озеро не має і поповнюється водою за рахунок атмосферних опадів.



Жителі прічорногірськіх сіл свято вірять, що душі всіх вбивць або людей, які покінчили життя самогубством, потрапляють в озеро Несамовите. Якщо жбурнути в нього камінь, то з безодні озера вилетять тіні грішників і почнеться страшна гроза з градом. Також бушує стихія, коли хтось помирає грішним смертю. Тоді духи озера вітають поповнення громом і градом.

Одна з легенд розповідає про заблукав гуцула, який виріши в заночувати на березі Несамовитого. Розклав він багаття і почав готувати вечерю. Коли зачерпнув казанком воду з озера, вибухнув грім і з'явилася кінна упряжка. Незнайомець під'їхав до чоловіка і запропонував притулок. Гуцул погодився, сів в бричку, а вона поїхала прямо в озеро. Вода розступилася, і з'явився гарний палац. Гостя зустріли радісними піснями і танцями, а столи ломилися від їжі напоїв. Коли настала північ, гуцул побачив як люди навколо почали збирати лід і сильно здивувався цьому. А гостинний господар пояснив, що вони готують град. Зрозумів чоловікові, що має справу з нечистою силою і тричі перехрестився. Миттєво все зникло, і хвилі викинули його на берег озера.
Категорія : Культура


Залишити Коментар