На Закарпатті розробили промоційні продукти про 10 дерев’яних церков

травня 04 / 2021

«Дерев’яні церкви – приховані скарби спільного туристичного регіону Карпат». Проєкт під такою назвою завершився на Закарпатті. Результати спільної роботи українських та польських виконавців презентували в Ужгородському прес-клубі.


Проєкт “Wooden Treasure” розпочався у листопаді 2019 року у рамках другого конкурсу Польща-Білорусь-Україна2014-2020 за фінансової підтримки Європейського Союзу. Про це розповів Михайло Данканич, директор АРР «Закарпаття». 20 церков (по десять з українського та польського боку) стали предметом мистецького дослідження та популяризації за цей час. «Дерев’яні церкви є родзинкою Закарпаття і ми ще більше відкрили ці історичні архітектурні об’єкти для тих, хто цікавиться культурою Закарпаття. Проєкт спрямований на збереження та промоцію дерев’яної сакральної архітектурної спадщини і охоплює 10 об’єктів дерев’яної сакральної архітектурної спадщини Закарпаття:

церква святого Духа, с. Гукливе, церква Успіння Пресвятої Богородиці, с. Новоселиця, церква святого Михайла, Музей народної архітектури та побуту, Ужгород, церква святого Духа, с. Колочава, Вознесенська церква, с. Ясіня, церква св. Михайла, с. Ужок, церква св. Миколая, с. Данилово, церква св. Василія, с. Лікіцари, церква св. Миколая, с. Середнє Водяне та церква Покрови Пресвятої Богородиці, с. Кострино, – розповів Михайло Данканич. – у цьому контексті слід виокремити три дерев’яні храми, внесені до спадщини ЮНЕСКО, і з яких н Закарпатті – в с. Ясіня та с.Ужок».

У рамках проєкту розробили ряд промоційних продуктів – календарі із зображенням храмів, 3D тур дерев’яними церквами, який розміщений у вільному доступі на сайті Агентства (https://bit.ly/3dzM1xZ), фотобанк зі світлинами від фотографів проєкту (https://bit.ly/3tPz8oH). Відбулася також фотовиставка, де були представлені 60 світлин об’єктів сакральної дерев’яної архітектури Карпат України та Польщі, – інформувала Наталія Радівілова, менеджерка проєкту. За її словами, створено також 2 презентаційні пізнавальні фільми про дерев’яну сакральну архітектуру двох країн.
Категорія : Культура


Залишити Коментар