Закарпатка стала лауреатом премії Шевченка - найвищої в Україні творчої відзнаки

березня 14 / 2021
Комітет Національної премії України імені Тараса Шевченка 9 березня оголосив переможців конкурсу 2021 року.

У номінації “Література” перемогу отримала Оксана Луцишина за роман “Іван і Феба”.

Оксана Луцишина народилася 1974 року в Ужгороді в Ужгороді в родині філологів. У 1995 році закінчила факультет романо-германської філології Ужгородського університету.

Під час навчання проходила стажування у Канзаському університеті в США. Працювала викладачкою іноземних мов (англійської і французької).

У 2001—2002 рр. як учасник програми з обміну викладачами побувала в університеті Південної Флориди у США, а вже 2002 року вступила на магістратуру цього ж університету. Захистила магістерську роботу.

У 2012—2013 роках стажувалася в Ягеллонському університеті у Кракові. В Джорджійському університеті у 2014 році захистила докторську дисертацію (Ph.D.) на тему «Великий фантасмагоричний сезон: проза Бруно Шульца у світлі теорій Вальтера Беньяміна („Твору про пасажі“)».

Нині мешкає у місті Остін, штат Техас, США, викладає українську літературу в Техаському університеті.

Оксана Луцишина вважає фемінізм "складовою частиною особистої філософії".

Роман «Іван і Феба» опублікований 2019 року. Дія книги відбувається у трьох містах – Ужгороді, Києві та Львові. Дія роману розгортається в останні роки радянської влади й у перші роки української Незалежності.

За сюжетом, після навчання у Львові та участі у Революції на граніті Іван повертається в рідний Ужгород, де одружується з поеткою Марією, що називає себе Фебою.

Серед інших лауреатів Шевченківської премії-2021:

У номінації "Журналістика та публіцистика" переміг Станіслав Асєєв із книгою "Світлий шлях: історія одного концтабору".
У номінації "Кіномистецтво" лауреатами стали режисер Валентин Васянович та художник-постановник Владлен Одуденко із художнім фільмом "Атлантида".
У номінації "Візуальне мистецтво" переміг фотохудожник Борис Михайлов із проєктом "Випробування смертю".
Лауреатами в номінації "Музичне мистецтво" стали Олександра Андрусик, Євген Шимальський та Катерина Сула з агентства "Ухо" з проєктом "Архітектура голосу".

У номінації "Театральне мистецтво" нагороду отримають Сергій Маслобойщиков (автор інсценізації, режисер-постановник, художник-сценограф), Наталія Рудюк (художник по костюмах), Олександр Бегма (композитор) за виставу "Verba" за мотивами драми-феєрії Лесі Українки "Лісова пісня" Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка.

Церемонія вручення нагород відбудеться в Каневі у травні. Грошова частина Шевченківської премії складає 200 тисяч гривень.

Національна премія імені Тараса Шевченка - державна нагорода, найвища в Україні творча відзнака за вагомий внесок у розвиток культури та мистецтва. Заснована 1961 року.
Категорія : Культура


Залишити Коментар