«Книга-фест-2020». День другий

вересня 21 / 2020
У суботу, 19 вересня, продовжив свою роботу обласний книжковий фестиваль.

Цього дня відвідувачам і гостям форуму представили новинки від видавництва „Карпати”. Розповідали про них директор видавництва Віктор Браславець та головний редактор Борис Кушнір. У 2020 році виповнилося 75 років з дня заснування видавництва. До ювілею видано книгу „Перевали Карпат”, що містить розповіді про засновників та людей, які свого часу працювали у видавництві.

Голова Закарпатської обласної організації Національної спілки письменників України Василь Кузан презентував свою нову збірку віршів „Три по сто”. Назва інтригує, однак все просто: по сто віршів у трьох розділах. У першому – римовані вірші, у другому – сонети, а в третьому – верлібри, модерні форми.

Книга історика, професора УжНУ, журналіста Сергія Федаки „Історія Закарпаття в персоналіях” містить 34 біографічні нариси про різноманітних людей. Як про окремих осіб (політиків, митців, науковців, церковних діячів тощо), так і про цілі роди. Наприклад, про графський рід Другетів, які були володарями Ужгорода.

Етнограф, етномузиколог, фольклорист, засновник та керівник народного фольклорно-етнографічного ансамблю „Ужгород” Віктор Шостак представив книгу „Світ, зачарований струною”. У даній праці висвітлюється процес формування, розвитку і становлення струнно-смичкової професійної культури на Закарпатті.

Книгу „Вибрані твори. Коли засвічувалися віщі вогні” українського літератора, перекладача Семена Панька (1920-1976) презентував його син, Сергій Панько.

Відтак, було представлено книжкові новинки видавництва „TIMPANI” (директор – Ярослав Федишин): збірку прози «Крапля меду» Лідії Повх; посмертну збірку публікацій про відомих закарпатців «Світ живої любові» Ірини Густі (Звонар) (1951 – 2017); працю «Дерев’яна пластика Закарпаття» Петра і Михайла Ходаничів; видання «Закарпатська «Просвіта» у постатях її діячів (1920-2020)» Павла Федаки, яке завоювало гран-прі «Книги-фест-2020»; історичні есе «Карпатська Україна» Романа Офіцинського; перші три томи «Історії України» (серія 1. Долітописна історія) Сергія Федаки; поезію «А сонце струшує проміння» Василя Химишинця.

Заслужена журналістка України, почесна громадянка Ужгорода Тетяна Літераті презентувала свою третю книгу із серії «Втрачений Ужгород». Цього разу у виданні зібрано розповіді про професії і підприємства обласного центру початку ХХ століття.

Категорія : Культура


Залишити Коментар