СБУ викрила мережу церковних лавок УПЦ (МП), яка поширювала антиукраїнську літературу

червня 04 / 2024

4 червня 2024 року Служба безпеки України викрила мережу церковних лавок УПЦ (МП), яка займалася поширенням антиукраїнської літератури. Про це повідомляє прес-служба СБУ.

Під час спецоперації в Ужгороді, Житомирі, Миколаєві та Києві було вилучено партії ворожої літератури, яка пропагувала:

Релігійну нетерпимість: Матеріали розпалювали ворожнечу між конфесіями та закликали до дискримінації людей за релігійною ознакою.
Війну Росії проти України: Видання виправдовували збройну агресію РФ та заперечували суверенітет і територіальну цілісність України.
Власники церковних лавок оптом замовляли пропагандистську літературу в типографії на Тернопільщині.

За даними слідства, масове поширення таких матеріалів становило загрозу для внутрішньої безпеки України та могло призвести до:

Розхитання суспільно-політичної обстановки: Пропаганда ворожнечі та заперечення української державності могли спровокувати соціальні заворушення та дестабілізацію в країні.
Підтримки дій РФ: Поширення проросійських наративів могло підігравати агресору та деморалізувати українське суспільство.
Наразі власниці однієї з крамниць оголошено про підозру за ч. 1 ст. 300 ККУ (ввезення, виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують культ насильства і жорстокості, расову, національну чи релігійну нетерпимість та дискримінацію).

Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину та притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до підривної діяльності проти України.

Важливо: Дана подія свідчить про те, що певні сили в УПЦ (МП) й далі використовують релігію для просування антиукраїнських ідей та підтримки агресора. СБУ вживає заходів для протидії таким проявам та захисту національних інтересів України.
Категорія : Кримінал


Залишити Коментар