Під час суду над підлітками з Хуста, які вбили рідну матір, розкрилися нові страшні подробиці

вересня 14 / 2023
[code][/code]

Моторошне вбивство, яке сталося у Хусті у 2017 році, сколихнуло все Закарпаття. 15-річна школярка та її 18-річний брат позбавили життя рідну матір і намагалися приховати сліди страшного злочину. Батько, якого не було вдома на момент розправи над дружиною, одразу забив на сполох і звернувся до поліції. Правоохоронці швидко знайшли юних катів і заарештували обох.


Вирок хустянам суд виніс аж більше ніж через шість років. При цьому розкрилися деякі нові деталі, які не розголошувалися під час слідства. Тож що керувало цією парочкою в ту фатальну ніч? Через що брат із сестрою мстилися матері? Скільки років обоє проведуть за ґратами? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Домовилися, що будуть вбивати качалкою та ножем

Одразу після того, як про злочин дізналася громадськість, весь Хуст обговорював, що могло підштовхнути дітей із благополучної родини до таких страшних дій. Стало відомо, що підлітки вживали наркотики і для того, аби придбати чергову «дозу», їм потрібні були гроші, але обоє при цьому не працювали, а дівчина взагалі тільки навчалася у 10 класі. Тож час від часу вони цупили в батьків коштовності та гроші.

«За даними правоохоронців, діти вирішили вбити матір, щоб вона не розповіла батькові про крадіжку, яку вчинила 15-річна донька, – розповіла «Карпатському об’єктиву» у речниця прокуратурі Закарпатської області Катерина Хижняк і додала: Син убитої частково визнав свою провину, але заявив, що він самотужки вбив свою матір і не домовлявся із сестрою про вбивство. Донька вбитої не визнала провину і відмовилася від давання свідчень».

Як зазначено у Єдиному державному реєстрі судових рішень, «18 лютого 2017 року приблизно о 23 годині 30 хвилин, юнак та його неповнолітня на той момент сестра, знаходячись за місцем свого проживання, попередньо домовилися про вбивство своєї матері». Вирішили позбутися вони рідної людини через те, що «10 грудня 2016 року дівчина вкрала у знайомого гаманець із грошима та документами, про що стало відомо матері». Жінка мала намір про все розповісти батькові. Діти ж – прагнули уникнути відповідальності. Тому «умисно, за попередньою змовою, готуючись до вбивства, заздалегідь домовилися про спосіб вчинення насильницьких дій: шляхом нанесення ударів твердим предметом по голові та ножових поранень, обрали знаряддя злочину – дерев`яну качалку та кухонний ніж, а також вирішили вчинити злочин в той момент, коли мати засне».

Насправді страшно подумати, що керувало підлітками… адже жодні гроші світу не варті життя людини, тим більше – рідної матері! Але ті двоє таки здійснили свій моторошний задум.

«Слідуючи заздалегідь розробленому плану, 19 лютого 2017 року, о 3 годині ночі, переконавшись, що мати заснула на ліжку в спальні, син із донькою взяли ніж і дерев`яну качалку та підійшли до матері, яка лежала на правому боці, повернувшись обличчям до стіни, – йдеться далі у реєстрі. – Відтак хлопець розпочав насильницькі дії, зокрема наніс жінці з великою силою не менше шести ударів дерев`яною качалкою у життєво важливі органи, зокрема: у ліву лобну, тім`яну, скроневу та потиличну ділянку голови, спричинивши їй тілесні ушкодження у вигляді: забійних ран, переломів кісток склепіння черепу, кісток основи черепу, крововиливів під м`які оболонки головного мозку тощо».


Обороняючись, нещасна підняла руки, а син у той момент поламав їй пальці та кисті. Донька при цьому знаходилася поруч та тримала в руці заздалегідь підготовлений кухонний ніж.

«Побачивши, що внаслідок отриманих тілесних ушкоджень смерть матері не настала, бажаючи довести злочинний умисел до кінця, неповнолітня дівчина передала брату ніж, яким він наніс жінці множинні удари у передню частину шиї та грудної клітки». Після цього хлопець повернув ніж сестрі і вона «завдала ним матері близько двох ударів у передню частину шиї».

Загалом, як повідомляється у вироку суду, рідні діти нанесли нещасній не менше 17 ударів ножем. А далі… верх цинізму цієї парочки вражає ще більше.

Через те, що тіло жінки понівечили ножем та качалкою, у неї почалася сильна кровотеча. Тож аби не було сильного забруднення квартири кров`ю, донька накрила шию та обличчя матері подушкою і утримувала до тих пір, поки вона не померла.

Переконавшись, що мати дійсно вже перестала дихати, підлітки загорнули труп у ковдру, принесли до берегу річки Ріка, роздягнули та зіштовхнули у воду.

Повернувшись додому, зібрали в пакети забруднені кров`ю подушки, простирадло, матрац, куртку та чоботи матері. Їх хлопець заховав у підсобному приміщенні під сходами будинку. Також вони виключили мобільний телефон жінки та сховали його в м`яку іграшку у квартирі, щоб імітувати нібито зникнення матері. Крім цього, брат із сестрою змили сліди крові із качалки та ножа, помили підлогу, ліжко та стіну.

Що сказали на суді самі вбивці знайомі родини та батько дітей

Юнак свою провину визнав лише частково і запевнив, що матір убив сам.

«Усі тілесні ушкодження я заподіяв матері один. Із сестрою ми не домовлялися нікого вбити. Вона не наносила ударів ні качалкою, ні ножем. Тільки допомогла мені відтягнути труп до річки», – переконував він.

У свою чергу, дівчина свою провину не визнала взагалі і навіть відмовилася давати у судовому засіданні показання.

Найважче пережити втрату було чоловікові покійної хустянки. Він одразу втратив і дружину, і сина з донькою.

Ось що він розповів:

«Я дві доби – із 17 по 19 лютого перебував на чергуванні на роботі. У неділю вранці повернувся, відчинив двері своїм ключем. Дружини вдома не було, були тільки діти. Вони нібито спали. Запитав їх, де мати. Відповіли, що не знають. Я почав шукати дружину по знайомих, однак ніхто її не бачив і нічого не знав. Шукали з друзями на березі річки, у місцях, де раніше разом відпочивали. Потім пішов до поліції, аби написати заяву про зникнення жінки. У цей час зателефонував знайомий і повідомив про те, що знайшов дивну переписку на комп`ютері та у телефонах у моїх дітей. Повернувся додому та почав разом з ним оглядати будинок. У підвальному приміщенні знайшов пакети, в яких були речі дружини з плямами, схожими на кров. Після цього ми викликали поліцію та я надав дозвіл правоохоронцям на огляд квартири. Вони знайшли кров на стіні та на ліжку, а також на підлозі. Золоті речі дружини були заховані в грілці на кухні, її телефон – у м`якій іграшці в дитячій кімнаті. Між жінкою та донькою раніше виникали конфліктні ситуації, були випадки крадіжок телефонів та коштовностей».

Що ж стосується зникнення гаманця, то чоловік пояснив, що то була не перша крадіжка.

«Раніше мав місце випадок, коли син з донькою викрадали у нас вдома гроші – тисячу доларів. Однак коли я про це їм повідомив, вони їх повернули», запевнив чоловік.

Також він заявив до своїх дітей цивільний позов про відшкодування йому по 100 тисяч із кожного моральної компенсації через смерть дружини.

А що розповіли про підлітків знайомі?

«18 лютого приблизно о 22 годині я чула крики в квартирі. Скандал тривав 3-5 хвилини. Це були жіночі голоси, – зізналася одна з сусідок. – Через деякий час донеслося тертя об стінку, однак точного часу назвати не можу. Наступного дня бачила засмученого сусіда. Щодо дітей, то дівчина була на подвір`ї лідеркою, а хлопець ріс тихим, спокійним, допомагав сусідам».

Сестра покійної хустянки теж повідомила про деякі цікаві деталі.

«Десь за 2 тижні до події сестра мені зателефонувала і зізналася, що діти повністю почали ігнорувати її та об`єднались вдвох проти них із батьком. Також вона казала, що коли приходила з роботи, діти одразу розпочинали конфлікт, ображали її. Сестра боялася, що син може її побити, бо він поводився агресивно. Про конфлікти повідомляла чоловіка, але вони думали, що з часом діти почнуть ставитись до них із порозумінням. Але в той день вона мені заявила, що мабуть доведеться вигнати обох із дому, якщо не одумаються», – наголосила жінка.

Хустський районний суд визнав підлітків винними в умисному вбивстві матері і засудив їх до 14 років позбавлення волі. Також обох зобов’язали виплатити батькові по 800 тисяч гривень компенсації.

Марина АЛДОН
Категорія : Кримінал


Залишити Коментар