Закарпатці щодня стають жертвами кібершахраїв

червня 15 / 2023

Чи не щодня закарпатці стають жертвами кібершахраїв. Серед схем останніх не лише «традиційні» з банківськими послугами, телефонними дзвінками, шопінгом в інтернеті тощо.
З початку повномасштабної війни для зловмисників відкрилося й «нове вікно можливостей», де вони користуються емоціями людей, а також їхнім скрутним становищем. У 2023 році спостерігають збільшення випадків, коли громадяни потрапляють на «гачок» шахраїв, повідомив на брифінгу заступник начальника слідчого управління ГУНП в Закарпатській області Володимир Пукман.
За його словами, в регіоні впродовж п’яти місяців цього року правоохоронці зареєстрували 1143 кримінальні правопорушення за фактом шахрайства. З них 705 розслідують слідчі поліції, інші – дізнавачі. Якщо порівняти з минулим роком, то кількість заявок збільшилася близько на пів тисячі.
Як повідомив начальник відділу дізнання ГУНП в Закарпатській області Петро Дідик, звернення, які надходять від громадян, можна умовно поділити на такі групи:
▪️шахрайство, вчинене шляхом створення фіктивних оголошень про продаж товарів в інтернет-магазинах і соціальних мережах;
▪️телефонні дзвінки від «представників» банків або Служби безпеки, в яких повідомляють про спроби здійснення атак на карткові рахунки, про необхідність продовження терміну дії карток, виманюючи таким чином пін-коди, CVV2, дані про термін дії карток тощо;
▪️фішингові сайти, котрі зловмисники маскують під відомі ресурси, використовуючи схожі назви, дизайн, URL-адресу, на яких користувачі вводять дані карток для оплати.
💬 «У 236 справах уже завершили досудове розслідування, обвинувачені у вчиненні шахрайських дій постали перед судом. Крім того, є й успішні затримання шахрайських груп, які обманювали людей на продажі військової амуніції, криптовалюти та інших актуальних товарів», – прокоментував Петро Дідик.
Закарпатські правоохоронці систематично проводять інформаційно-роз’яснювальну роботу з населенням щодо протидії та запобігання шахрайству. Основні поради, як вберегтися від кібершахраїв, на брифінгу нагадав старший інспектор з особливих доручень ВПК в Закарпатській області ДКП НП України капітан поліції Роман Щерба:
▪️створіть надійний пароль, що не буде дублюватися в інших облікових записах;
▪️робіть замовлення тільки на перевірених платформах, не здійснюйте передоплату онлайн-покупок на маловідомих ресурсах;
▪️звертайте увагу на URL-посилання сайту та не переходьте за підозрілими покликаннями;
▪️не повідомляйте свої конфіденційні дані, банківські реквізити, пін-коди, CVV2, дані про термін дії карток та іншу інформацію, що може бути використана для підтвердження платежів;
▪️ведіть розмову з продавцями в чаті сайту, не переходьте в інші месенджери;
▪️відкрийте окрему картку для здійснення платежів під час онлайн-шопінгу.
📌 Якщо ж Ви постраждали від шахраїв, потрібно звернутися до Департаменту кіберполіції, надіславши заяву на електронну адресу callcenter@cyberpolice.gov.ua або за телефоном – 0 800 50 51 70 (понеділок – п'ятниця з 09:00 до 18:00).
Категорія : Кримінал


Залишити Коментар