На Закарпатті правоохоронці ліквідували черговий канал незаконного переправлення військовозобов’язаних до Угорщини – трьом особам повідомлено про підозри

січня 09 / 2023

За процесуального керівництва Ужгородської окружної прокуратури трьом особам повідомлено про підозру у незаконному переправленні військовозобов’язаних чоловіків через державний кордон. Мешканцеві Мукачівщини – в організації такого переправлення з корисливих мотивів (ч. 3 ст. 332 КК України), а двом його спільникам – у сприянні незаконній діяльності шляхом надання порад і вказівок (ч. 2 ст. 332 КК України).

За даними слідства, 33-річний житель Мукачівського району заздалегідь розробив схему протиправного перетину кордону для громадян, які підлягають призову на військову службу. Групу з трьох таких чоловіків зібрали в готелі на території Берегівщини для подальшого переправлення до Угорщини поза межами пунктів пропуску. Для цього інший підозрюваний – хустянин – надав їм усю необхідну інформацію та посадив до автомобіля «провідника». Останній – мешканець Берегівщини – відвіз пасажирів на околиці с. Гетен, звідки чоловіки мали розпочати маршрут.

Маючи законні підстави для виїзду за межі України, організатор домовився отримати грошову винагороду за свої послуги – 12 тис. доларів США – вже на території Угорщини. Цю суму йому повинен був сплатити один із «ухилянтів».

Трьох закарпатців викрили та затримали на Берегівщині у п’ятницю, 6 січня. Наразі їм вже обрано запобіжні заходи – тримання під вартою з правом внесення майже 121 тис. грн застави для кожного.

Подальше досудове розслідування здійснюють слідчі поліції Ужгородщини за оперативного супроводу співробітників УСР в Закарпатській області ДСР НПУ та 4 відділу 6 управління Департаменту військової контррозвідки СБУ.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.



Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури
Категорія : Кримінал


Залишити Коментар