Прокуратура довела вину двох осіб у резонансній корупційній справі щодо одержання хабаря ексзаступником Ужгородського міського голови

серпня 25 / 2022

За публічного обвинувачення Закарпатської обласної прокуратури ексзаступника Ужгородського міського голови засуджено за вимагання та одержання службовою особою неправомірної вигоди (ч. 3 ст. 368 КК України) до 6 років позбавлення волі з конфіскацією майна та позбавленням права протягом 3-х років обіймати посади, пов’язані з організаційно-розпорядчими функціями. Його посереднику за пособництво у вказаному злочині призначено покарання у виді 5 років ув’язнення з конфіскацією майна (ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 368 КК України).
Судовий розгляд провадження тривав понад 5 років. Належним чином було досліджено ряд доказів, зібраних стороною обвинувачення, які беззаперечно вказували на вину обвинувачених. Серед основних з них – заява щодо вимагання ексзаступником міського голови неправомірної вигоди в розмірі 45 тисяч гривень, відеозаписи зустрічі обвинуваченого з заявником, де йшлося про необхідність передачі коштів та обговорено деталі угоди, протокол огляду місця події, де правоохоронці знайшли грошові кошти – предмет неправомірної вигоди.
Нагадаємо, за хабар діючий на той час посадовець міськради пропонував представнику ТОВ сприяти у вирішенні питання щодо викупу товариством земельної ділянки по заниженій вартості, вказаній у звіті про експертну грошову оцінку. Земля, про яку йшлося, знаходилася на околицях Ужгорода та призначалася для обслуговування автомийки.
До набрання вироком законної сили суд не змінив особам запобіжні заходи, визначені раніше – це тримання під вартою із заставою, яка була внесена. Водночас ще одного фігуранта – колишнього голову профільної комісії міськради – суд виправдав, мотивуючи це недоведеністю в його діях складу кримінального правопорушення.
Примітка: вирок суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого КПК України, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції (ст. 532 КПК України).
Категорія : Кримінал


Залишити Коментар