Як на Закарпатті представники «партії війни» заробляють в лісовій галузі

травня 24 / 2022
Як на Закарпатті представники «партії війни» заробляють  в лісовій галузі

Остання 6 сесія сесія Закарпатської обласної ради VII скликання, запамяталася логічним (хоча і запіздалим на четвертий місяць війни) усуненням від керівництва основного самоврядувального органу краю представників забороненої в Україні проросійської політичної партії «Опозиційна платформа – За життя». Так, з посад пішли ставленики ОПЗЖ області – голова бюджетної комісії Іван Чубирко та голова постійної комісії з питань регіонального розвитку Віктор РУСИН.

Водночас, не всі представники ОПЗЖ поспішають втрачати свої політичні та економічні важелі впливу в регіоні. Одним з них, є тіньовий фундатор проросійської партії в Закарпатті славнозвісний Владислав Каськів, колишній голова Державного агенства з інвестицій та управління національними проектами, який став депутатом теперішнього скликання Закарпатської облради по списку від партії ОПЗЖ в 6-му виборчому окрузі Хустського району з результатом 481 голос. Всім відомо, що із Закарпаттям Каськіва пов’язує стара-нова ідея проведення Олімпіади на Боржаві, яку він активно проштовхував за часів Януковича, і під яку оточення Каськіва масово скупило землю на Боржавських полонинах в межах Пилипецької ОТГ. Однак, війна розпочата в тому числі за сприяння однопартійців Каськіва внесла свої корективи, тому говорити про початок реалізації такого роду проекту не на часі, а враховуючи нещодавній висновок міжнародніх експертів WMO (World Meteorological Organisation) про невідповідність кліматичної зони Боржавських полонин для будівництва гірськолижного курорту через надмірні теплові пояси цієї локації – проект скоріш за все не буде реалізований взагалі.

Чим насправді займається з початку війни Каськів на Закарпатті?

Доки Владислав Каськів відсижується в Закарпатті, роблячи вигляд що захищає державу у складі 101-ї окремої бригади територіальної оборони https://goverla.online/2022/03/aferyst-kaskiv-potrapyv-u-zsu/., а його мрія будівництва гірськолижного курорту гріє владні вуха, останній не втрачає час для збагачення та наповнює партійну касу ОПЗЖ, а допомагає йому в цьому – лісова галузь Закарпаття.

Під виглядом будівництва курорту, що суміжить з окремими лісгоспами області, Владислав Каськів «присів» на два державні лісогосподарські підприємства Закарпатського ОУЛМГ – «Свалявське ЛГ» (директор Руслан Содолінський) та «Міжгірське ЛГ» (директор Василь Іванина).

Саме завдячуючи колуарним домовленостям депутата ОПЗЖ Каськіва з Головою Держлісагенства України Юрієм Болоховцем, йому завдячують посадами директора Содолінський і Іванина. Сам Каськів, у приватних розмовах не приховує, що має картбланш від Болоховця на негласне управління цими лісгоспами, і жоден договір чи аукціон без нього не вирішується.



Робота директора Свалявського лісгоспу Содолінського уже неодноразово була скандальною темою для журналіських розслідувань https://youtu.be/25-QBLTkSt0 , а директора Міжгірського ЛГ – Іванину, ще у минулому році лише вдумайтесь, було затримано правохоронцями на хабарі https://zakarpattya.net.ua/News/214729-Kerivnyka-Mizhhirskoho-derzhlishospu-Ivanynu-shcho-orhanizuvav-skhemu-vidkativ-na-zakupivli-palnoho-zatrymaly-na-khabari-FOTO , однак, як бачимо жодної реакції з боку Держлісагенства немає.

У той час, коли підприємці краю намагаються з останніх сил сплачувати податки для підтримки Збройних сил України, Каськів і «команда», встановлюють фіксовані ставки хабарів за метр кубічний купленої у законний спосіб через аукціон деревини, натомість – погрожуючи бізнесу створенням штучних перешкод при відвантаженні лісу. Багато хто відмовляється платити, просто закриває підприємства і звільняє працівників, а дехто змушений погоджуватися.

Одним з таких підприємців, став Палінкаш Іван Михайлович, (власник ТОВ «ІПМВУД, код ЄДРПОУ 41314146, ТОВ «Вершина Карпат» код ЄДРПОУ 41725768) мешканець Тячівського району, смт. Тересва, великий платник податків під час війни, що змушений був погодитися на корупційний тариф Каськіва – 500 грн. за метр кубічний відвантаженої деревини, щоб мати змогу працювати. У такий спосіб, лише одному Палінкашу з початку року відвантажено понад 10 тис. м. куб. лісопродукції. Список таких «клієнтів» Каськіва довгий, і уже переданий небайдужими активістами в ДБР та іншим правоохоронцям, з надією що цей «банкет під час війни» буде припинений. Також, сподіваємося на швидке розслідування та обєктивні вироки суду по кримінальних провадженнях розпочатих по Свалявському та Міжгірському ЛГ правоохоронними оргнами області, за перебігом яких пильно слідкує громадськість краю.

Хто такі посіпаки Каськіва і яка їх роль ?

Звісно Каськів любить залишатися в тіні, і тому публічну роль відіграють його посіпаки. Всіх фігурантів нехай встановлюють правоохоронні органи, ми коротко зупинемося на основному з них, який на нашу думку заслуговує на окрему увагу. Мова йде про такого собі Богдана КАБАЦІЙ, києвлянина, мешканця м. Мукачево, який з першого дня появи Каськіва на Закарпатті є безпосереднім учасником корупційних схем. Кабацій підставний директор фірм Каськіва – ТОВ «Форест Сейл» (код ЄДРПОУ 43342154), ТОВ «Глобал вудтехнолоджі» (37198965) у сфері деревообробки, йому як нікому відомі нюанси ведення бізнесу в лісовій сфері. Саме Кабацій є звязковим Каськіва з правоохоронцями регіону, та забезпечує протекцію на посадах директорам Свалявського та Міжгірського ЛГ. В зону відповідальності Кабація теж входить вирішення кадрових питань у лісовій сфері краю та ведення чорної бухгалтерії від лісозаготівлі.

Підсумовуючи сказане, залишається сподіватись, що керівництво Держлісагентсва та Закарпатського ОЛМГ нарешті зрозуміє, що небезпечні ігри під час війни вже час закінчувати, а окремих персонажів давно слід послати за «русскім воєнним корабльом».



Повідомляє - https://transcarpathia.news
Категорія : Кримінал


Залишити Коментар