18-ий міжнародний мандрівний фестиваль документального кіно, Docudays UA стартує в Ужгороді

листопада 12 / 2021


Про особливості, програму, графік показу фільмів говорили сьогодні на зустрічі в Ужгородському пресклубі.

Традиційно фестиваль починається навесні в Києві, а восени мандрує різними куточками країни. Цьогоріч він охоплює 21 область (це понад 200 міст, містечок, селищ), долучаються школи, громадські організації, кіноклуби. Торік акцентували на боротьбі з булінгом і кібербулінгом, цьогоріч головною темою є право на охорону здоров'я.
Одна з регіональних координаторок фестивалю, заступниця декана юридичного факультету УжНУ Марія Менджул зазначила, що через карантинні обмеження заходи здебільшого відбуватимуться онлайн, що дасть змогу залучити більшу кількість учасників. Але будуть і офлайн-зустрічі, які анонсовані у програмі фестивалю.
Інша регіональна координаторка фестивалю, методистка центру з питань забезпечення методичної діяльності закладів освіти управління освіти Ужгородської міськради Марія Симкович розповіла про графік кінопоказів семи документальних фільмів, створених упродовж останніх двох років:
- 22 листопада – «Кріт» (Майте Альберді / Maite Alberdi, Чилі, США, Німеччина, Нідерланди, Іспанія).
- 23 листопада – «Син вулиць» (Могаммед Алмуґанні / Mohammed Almughanni, Палестина).
- 29 листопада – «Кур’єри, а не герої» (Давіде Рапп, Іпполіто Пестелліні Лапареллі / Davide Rapp, Ippolito Pestellini Laparelli, Італія).

- 1 грудня – «Останній лучник» (Дасіль Манріке де Лара Міярес/ Dácil Manrique de Lara Millares, Іспанія).
- 6 грудня – «Громадянин Біо» (Тріш Долман / Trish Dolman, США).
-7 грудня – «Пранкнули» (Ісмаель Жоффруа Шандуті / Ismaël Joffroy Chandoutis, Франція).
-10 грудня – «А ночі вже більше не буде» (Елеонор Вебер / Eleonore Weber, Франція).
Події фестивалю не обмежуються лише кінопоказами, скажімо, 12-13 листопада відбудеться семінар «Пандемія – ризики чи виклики правам людини», який проведе правозахисник, експерт-освітянин Олександр Войтенко. А 27 листопада відбудеться панельна дискусія «Безпечні пологи. Як забезпечуються права людини під час пологів?» у рамках всеукраїнської кампанії «Разом – за безпечні пологи!», йтиметься про права матерів, батьків, новонароджених дітей.

Марія Симкович також розповіла про конкурс фотографій для школярів «Пандемія: життя поза межами», до участі в якому запрошують молодь, аби через об’єктиви поділилися своєю історією у художній формі та пригадати, як для них почався карантин, показати, як змінилося повсякдення, як вимоги самоізоляції та нові обмеження вплинули на їхнє життя. Прийматимуть роботи до 30 листопада, далі їх покажуть на виставці, яка, за словами Марії Симкович, буде і платформою і для проведення виховних годин з учнями на тему захисту прав людини, і завдяки цьому фестиваль триватиме як просвітницька програма весь рік.

Директор Ужгородського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги, член журі конкурсу фотографії Михайло Давиденко зазначив, що щороку рівень учасників, як і проведення самого фестивалю загалом, зростає. Додав, що завдяки таким творчим завданням молоді люди мають можливість розкрити свої таланти, наприклад, у журналістиці, адже до фоторобіт мають подавати й тексти-описи у довільній формі.
Переглянути 7 фестивальних стрічок фестивалю можна буде 22листопада-10 грудня на платформі DOCUSPACE за посиланням: https://docuspace.org/ . Фестиваль відбудеться, зокрема, за підтримки управління освіти Ужгородської міської ради.
Категорія : Анонси


Залишити Коментар