Як змінити постачальника газу та дізнатися про найвигіднішу ціну

листопада 24 / 2020
З 1 липня в Україні спростили процедуру зміни постачальника газу для побутових споживачів – це було однією з необхідних умов для повноцінного старту відкритого ринку. Тепер українці матимуть змогу вільно обирати постачальника з ліпшим сервісом, умовами оплати чи обслуговування. При цьому фактичним постачальником може стати компанія з іншого регіону України.

Важливо розуміти, що є можливість змінити тільки постачальника газу, адже його доставка так і залишається в компетенції облгазу, оскільки він є в регіоні монополістом.

Змінити постачальника може і приватний будинок, і окрема квартира в багатоповерхівці. Постачальника можна змінювати раз на місяць. Для тих, хто має Інтернет і всі документи, достатньо зробити два кроки: подати заявку та дочекатися підтвердження.

Як змінити постачальника

Більше не потрібно йти до діючого постачальника, розривати з ним договір та отримувати довідку про відсутність заборгованості. Перехід відбудеться автоматично. Важливо, що в цей час людині не відключатимуть газ.

Алгоритм дій споживача, який має намір змінити постачальника, доволі простий:

1. Обрати нового постачальника газу. Перевірити, чи компанія має ліцензію на постачання газу, можна на сайті Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг.

2. Подати заяву встановленого зразка про приєднання до нового постачальника. Це можна зробити безпосередньо на сайті нового постачальника або надіслати йому скановану/сфотографовану заяву на електронну пошту.

Разом із заявою-приєднанням споживач пред’являє постачальнику:

· документи, якими визначено право власності чи користування на об’єкт (приміщення) ;

· документ, що посвідчує особу споживача, а також реєстраційний номер облікової картки платника податків;

· інші документи, які може вимагати постачальник (їхній перелік має бути визначений на сайті постачальника).

3. Очікувати повідомлення від нового постачальника про дату, з якої здійснюватиметься постачання природного газу.

4. Отримати остаточний рахунок від попереднього постачальника протягом 6 тижнів. Розрахуватися протягом 10 днів з моменту отримання рахунка. Якщо ж ви не погоджуєтеся з виставленим рахунком, необхідно звернутися до суду.

Важливо, що відсутність індивідуального газового лічильника не є перешкодою для зміни постачальника.

Де дізнатися про ціни

Вартість природного газу тепер змінюється щомісяця, тож, якщо вирішите змінити постачальника, найпростіше це зробити, порівнявши всі існуючі пропозиції, розміщені на сайті «ГазПравда». Цей ресурс створили як консультаційний центр для населення. Саме там розміщені всі ціни від постачальників і є можливість отримати відповіді на питання, що вас цікавлять.

Газопостачальні компанії мають оприлюднювати ціну за 5 днів до початку місяця постачання, якщо наступного місяця вона буде відрізнятися від попереднього.

У листопаді найдешевший газ у країні запропонувала компанія «Paliv Energy» – 6 грн за кубометр. Крім неї, ще 9 постачальників не перетнули бар’єр у 7 грн. Так, компанія «Megawatt» запропонувала ціну на рівні 6,22 грн за кубометр, «Нафтогаз України» – 6,33 грн, «Кіровоградська обласна енергопостачальна компанія» – 6,36 грн, постачальник «Yasno» – 6,49 грн, ТОВ «Львівенергозбут» – 6,62 грн, ТОВ «ВКФ «ТЕПЛОБУД» – 6,65 грн, «TAS Energy» – 6,84 грн. Ціни решти постачальників коливаються від 7,20 до 8,70 грн за кубометр.

Найвищі тарифи в листопаді виявилися в низки регіональних газзбутів, афілійованих з облгазами, які постачають газ більшості споживачів у відповідних регіонах. Ціна в них коливається від 8,80 до 8,96 грн за кубометр. Для порівняння: у жовтні тарифи в цих газзбутів становили від 6,6 до 6,8 грн за кубометр.

Проте, якщо б ви задумалися над питанням зміни постачальника раніше, приміром у серпні чи вересні, ціна б вас приємно здивувала. Наталія Прохорчук з Ужгорода вирішила змінити постачальника ще на початку вересня. Обрала компанію «TAS Energy», яка зробила тоді найдешевшу пропозицію на ринку – 4,39 грн за кубометр. У договорі Наталії ця ціна буде фіксованою до квітня 2021 року. Жінка запевняє, що жодних проблем під час переходу з однієї компанії до іншої не виникло, просто перестали приходити платіжки від «Закарпатгазу». Загалом процедура зайняла всього кілька днів.

Субсидія не скасовується

Після активного обговорення можливості зміни постачальника газу в отримувачів житлових субсидій на комунальні послуги виникло закономірне питання, чи не буде втрачена допомога від держави в разі будь-яких змін.

Відповідь на нього дав голова правління НАК «Нафтогаз» Андрій Коболєв в ефірі програми «Зворотний відлік» на «Суспільному»: «Якщо змінити постачальника газу, субсидія не скасовується, вона буде розраховуватися з огляду на певну індексну ціну, яку визначає Міністерство соціальної політики. Хто постачальник, різниці немає як для субсидіанта, так і для держави. Жодна компанія не може заборонити клієнту самостійно обирати або змінювати свого постачальника».

Наразі «Нафтогаз» працює над системою, що дозволяла б змінювати постачальника й тим клієнтам, які не мають Інтернету.

«Ми хочемо, щоб людина могла приходити до відділення банку і там фізично всі документи заповнювати. Друге рішення – це акціонерне товариство «Укрпошта». Найближчим часом вона почне пропонувати послугу, коли споживачі України в будь-якому місті, не маючи Інтернету й копіювального апарата під рукою, будуть заповнювати певні документи. Сподіваємося, що Мінсоцполітики дасть нам можливість верифікувати ці документи за базою, яка в них є. Тож ми дуже спрощуємо процедуру саме для таких споживачів, які в більшості є отримувачами субсидій», – розповів очільник «Нафтогазу» - Вікторія КОПИНЕЦЬ.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар