Вакцина проти раку легень: у світі почалися перші випробовування на людях

серпня 24 / 2024
Вакцина проти раку легень: у світі почалися перші випробовування на людях

У семи країнах світу медики почали випробовувати на пацієнтах вакцину проти раку легенів на основі мРНК. До того вона отримала високі оцінки у експертів.

Про це повідомляє The Guardian.

Вакцина, відома як BNT116, розроблена компанією BioNTech, призначена для боротьби з найпоширенішою формою недрібноклітинного раку легенів (НДКРЛ).

Вона працює за принципом “навчання” імунної системи розпізнавати та знищувати ракові клітини, а також запобігати їх повторній появі.

Клінічні випробування на людях розпочали у 34 дослідницьких центрах. Країни, які тестують вакцину це Велика Британія, США, Німеччина, Угорщина, Польща, Іспанія та Туреччина. До експериментів планують залучити близько 130 пацієнтів з різною стадією хвороби. Вакцина має посилити імунну відповідь людини на рак, не пошкоджуючи здорові клітини, на відміну від хіміотерапії.

“Зараз ми вступаємо в дуже захоплюючу нову еру клінічних випробувань імунотерапії на основі мРНК для дослідження лікування раку легенів, – зазначив професор Сіоу Мінг Лі, консультант-медик-онколог в Університетському коледжі Лондона, який очолює випробування у Великій Британії. – Її легко застосовувати, і ви можете вибрати специфічні антигени в раковій клітині, а потім націлити на них свою дію. Ця технологія – наступний великий етап у лікуванні раку”.
Категорія : Світ


Залишити Коментар