Чому розвивається залежність від порно: пояснення психологів

травня 25 / 2024
Надмірне захоплення переглядом порнофільмів зазвичай корелює з психічними та емоційними особливостями людини. Австралійські фахівці проаналізували, які саме аспекти спонукають людину до перегляду матеріалів для дорослих.


Деякі дослідження вказують на можливі позитивні аспекти порнографії, такі як допомога в сексуальній соціалізації молодих людей. Проте критики стверджують, що порно може створювати спотворені очікування від сексуальних стосунків та сприяти насильству проти жінок. У будь-якому випадку, іноді це призводить до формування залежності.

Дослідники з Університету Чарльза Дарвіна в Австралії вивчили проблеми, пов'язані з надмірним або компульсивним переглядом порнографії. У дослідженні брали участь 213 осіб віком від 18 до 79 років. Майже дві третини з них під час опитування повідомили, що порно дивляться щонайменше один раз на тиждень.

Які люди частіше стають залежними від порно
Результати їхнього дослідження показали, що в одиноких людей, які зазнають труднощів із регуляцією своїх емоцій, вища ймовірність розвитку такої залежності. Більший ризик мали чоловіки, проблеми не залежали від віку респондента.


Вчені виділили новий потенційно важливий чинник: можливість взаємодії з авторами на онлайн-платформах. Виявилося, що ті, хто спілкується зі творцями контенту, менш схильні до надмірного перегляду. Цей напрямок вимагає подальшого вивчення.

Як побороти залежність від порно
Надмірне споживання порно може призвести до низької самооцінки, зниження продуктивності, поганого настрою, тривожності. Також науковці підкреслили, що відмінність у поглядах на порно всередині пари може викликати конфлікти, посилюючи напруженість у стосунках.

Проблеми з регуляцією емоцій, що посилюються переглядом порно, можуть призвести до соціальної ізоляції та посилення почуття самотності. Розширення соціальних контактів та психологічна підтримка можуть бути корисними для подолання цієї залежності.

Важливо! Цей матеріал має винятково загальноінформаційний характер і не може бути основою для встановлення діагнозу або медичних висновків. Публікації на сайті засновані на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Але якщо Вам потрібні встановлення діагнозу або медична консультація, обов’язково зверніться до лікаря.
Категорія : Світ


Залишити Коментар