На Землю долетів найдальший і загадковий сигнал із космосу

жовтня 24 / 2023

Астрономи вловили радіосигнал, якому вісім мільярдів років. Це означає, що він подолав більше половини віку і ширини Всесвіту, що спостерігається, щоб дістатися до Землі.

Завдяки тому, що він провів у космосі багато часу, цей сигнал допоможе астрономам відстежити «зниклу» матерію.

Сигнал, який назвали FRB 20220610A, належить до класу швидких радіосплесків (FRB). Ці сплески радіохвиль, які тривають всього мілісекунди. Їхнє точне походження залишається невідомим, але головним підозрюваним є сильно намагнічена форма нейтронних зірок, відома як магнетари.

Більшість виявлених досі FRB відбуваються на відстані сотень мільйонів світлових років або кількох мільярдів. Найближча з них знаходилася лише в кількох десятках тисяч світлових років – у межах нашого Чумацького Шляху. Однак нещодавно вчені знайшли найдальший FRB, який будь-коли виявляли астрономи. Вчені кажуть, що це, можливо, максимальна межа, яку сучасні технології можуть виявити.

Автори дослідження стверджують, що FRB можна використовувати, щоб допомогти астрономам розгадати ще одну космічну загадку: таємницю “зниклої” матерії.

Найкращі моделі Всесвіту показують, що він повинен містити певну кількість матерії, але коли вчені підраховують усі галактики, зірки, планети, чорні дірки та все інше, здається, що спостерігається величезний дефіцит — не вистачає близько 40% бюджету нормальної матерії (на відміну від темної матерії, яка є зовсім іншим типом речовини).

Провідна гіпотеза полягає в тому, що вся ця речовина набуває форми дифузного газу, що плаває в міжгалактичному просторі. Він настільки тонкий, що його майже неможливо виявити, але саме тут стануть у нагоді FRB. Астрономи можуть вивчати час прибуття різних довжин хвиль світла цих радіосигналах, і з цього зробити висновок про щільність речовини, якою вони пройшли. Чим довша подорож, тим більше даних вона містить.
Категорія : Світ


Залишити Коментар