Німецькі вчені звинувачують українських біженців у завезенні в країну супербактерій

лютого 07 / 2023

Німецькі вчені дійшли висновку, що з березня 2022 року в лікарнях частіше спостерігаються випадки зараження стійкими до антибіотиків бактеріями. І звинувачують у цьому українських біженців
Вчені з Інституту Роберта Коха, Рурського університету та Німецького національного довідкового центру виявили, що після початку повномасштабної війни Росії проти Україні в Німеччині почастішали випадки резистентності бактерій навіть до найсильніших антибіотиків.
Резистентні бактерії
Фахівці виявили значне підвищення числа випадків появи у лікарняних бактерій гена і кодованого ним ферменту – NDM-1. Цей ген робить мікроорганізми стійкими практично до всіх бета-лактамних антибіотиків, включаючи так звані карбапенеми – дуже сильні антибактеріальні лікарські препарати з широким спектром дії.

Бактерії, які мають ген NDM-1, ще називають суперінфекціями. Шляхом горизонтального перенесення цей ген може передаватися іншим мікроорганізмам. Те саме можна сказати про фермент OXA-48, який теж здатний розщеплювати бета-лактамні антибіотики.

До яких захворювань це може призвести
І NDM-1, і OXA-48 містять мікроорганізм, про який йдеться у статті вчених: він називається Klebsiella pneumoniae, або паличка Фрідлендера. Це вид грамнегативних паличкоподібних бактерій, який може викликати різні інфекції, включаючи пневмонію, сепсис, зараження сечовивідних шляхів, менінгіт, бактеріємію та абсцес печінки. Паличка Фрідлендера – часта причина внутрішньолікарняних інфекцій, вона стала відомою через здатність викликати тяжкі захворювання, які погано піддаються лікуванню.


telegram icon
Корисні поради для здоровʼя в нашому Телеграмі
Зростання випадків у німецьких клініках внутрішньолікарняних інфекцій, викликаних Klebsiella pneumoniae, вчені помітили з березня 2022 року. За словами дослідників, основна частка цих випадків посідає патогени, які, "могли привезти з собою українські біженці". Тому перед поміщенням їх до лікарень фахівці рекомендують провести масштабний скринінг, а у разі зараження поміщати таких хворих під суворий карантин.

Про причини, чому українці мають схильність до таких захворювань, дослідники не говорять.

Важливо! Цей матеріал має винятково загальноінформаційний характер і не може бути основою для встановлення діагнозу або медичних висновків. Публікації на сайті засновані на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Але якщо Вам потрібні встановлення діагнозу або медична консультація, обов’язково зверніться до лікаря.



Джерело




















Категорія : Світ


Залишити Коментар