Новини Закарпаття

Ядро Землі, ймовірно, зупинилось ще у 2009 році та незабаром почне обертатись у зворотному напрямку, — дослідження


Існує багато загадок, пов’язаних із ядром Землі й одна з них стосується сейсмічних коливань, які відбувалися протягом останніх десятиліть. Вчені вважають, що вони доводять можливі зміни у напрямку обертання внутрішнього ядра, але все ще сперечаються стосовно їхньої періодичності.

Найглибший шар Землі, розпечене залізне ядро розміром з Плутон, може обертатися незалежно від мантії та кори через рідке зовнішнє ядро, яке його оточує. І деякі дослідники впевнені, що воно може зупинятись та змінювати напрям обертання приблизно кожні 35 років: останній розворот стався на початку 1970-х років, а наступний може відбутись в середині 2040-х років.

Нове дослідження Пекінського університету, опубліковане в Nature Geoscience, стверджує, що внутрішнє ядро планети перестало обертатися відносно інших шарів приблизно у 2009 році. Вчені звернулись до даних сейсмічних коливань, зафіксованих у 1960-1990 роках, і хвилі (зазвичай їх спричиняють землетруси чи ядерні вибухи), зафіксовані протягом останнього десятиліття показали відносно невеликі коливання, що наштовхнуло вчених на думку про зупинку ядра.

Дослідники побачили схожі дані й на початку 1970-х років, і ці дані корелюють зі змінами тривалості дня.

Сейсмолог з Університету Південної Каліфорнії Джон Відейл не погоджується. Він вважає, що внутрішнє ядро коливається кожні 6 років, зважаючи на дані про ядерні вибухи з кінця 1960-х до початку 1970-х років. Деякі інші теорії стверджують, що внутрішнє ядро рухалось між 2001 і 2013 роками й потім зупинилось.

Геофізик Австралійського національного університету Хрвоє Ткалчич стверджував у своєму дослідженні, що ядро змінює напрямок кожні 20-30 років. Однак він також сумнівається в точності всіх запропонованих теорій, адже сейсмічні дані дають обмежену інформацію про те, що відбувається всередині Землі.

Інші теорії припускають, що внутрішнє ядро може мати ще одне ядро всередині.
Перейти на сайт