Скільки треба спати, щоб зберегти здоров'я

жовтня 20 / 2022

Якісний сон може значно знизити ризик появи хронічних захворювань, особливо у людей старшого віку.

Аналіз, проведений медиками, показав, що люди за 50, які регулярно сплять щонайменше 5 годин на добу, мають менше шансів отримати численні хронічні проблеми зі здоров'ям.

Міфи про сон, які шкодять здоров'ю
Гойдання покращує сон у дорослих
Доведено, що оптимальна тривалість сну для кожної людини - індивідуальна.

Погане самопочуття може призвести до безсонних ночей, але й поганий сон часто стає причиною поганого самопочуття, знесилення та є провісником розвитку різноманітних хвороб.

Сон допомагає відновлювати сили та омолоджує тіло й розум, а нестача і надлишок сну підвищують ймовірність виникнення серцево-судинних проблем і передчасної смерті.

Упродовж двох десятиліть британський щотижневий медичний журнал PLOS Medicine відстежував здоров'я і сон 8000 державних службовців Британії.

Їхнім завданням було фіксувати скільки в середньому вони сплять у будні дні. Деякі учасники експерименту носили годинники з функцією відстеження сну.

Впродовж багаторічного дослідження людей перевіряли на наявність хронічних захворювань, зокрема, діабету, раку та хвороб серця.

Виявилось, що у тих, хто спав п'ять годин на добу або менше у віці близько 50 років, ризик множинних захворювань був на 30% вищим, ніж у тих, хто спав по сім годин.

Коротший сон серед 50-річних також був пов'язаний з вищим ризиком смерті протягом всього періоду дослідження - переважно через підвищений ризик хронічних захворювань.

За словами дослідників з Університетського коледжу Лондона та Паризького університету, сім-вісім годин - оптимальна тривалість сну на добу.

Хронічне безсоння: чому ми втрачаємо сон
Чому ми спимо?
Вчені не знають напевно, але очевидно, що сон допомагає мозку обробляти спогади та корисний для настрою, концентрації та метаболізму.
Категорія : Світ


Залишити Коментар