На Землі виснажуються запаси питної води (ВІДЕО)

червня 05 / 2021
На Землі виснажуються запаси питної води (ВІДЕО)


Проблема деоксигенації прісних водойм загрожує запасам питної води і крихкому балансу водних екосистем.


Міжнародна група вчених зафіксувала зниження рівня кисню в прісноводних озерах через прискорені темпи глобального потепління. Дослідження, яке було опубліковано в журналі Nature, підтвердило серйозність загрози дефіциту питної води в майбутньому, повідомляє Newswise.

Фахівці оцінили стан 393 озер, велика частина яких розташована в помірних широтах. У роботі враховувалися дані з 1941 по 2017 рік. Хоча озера становлять лише близько 3% поверхні суші Землі, вони містять непропорційно високу концентрацію біорізноманіття планети і є індикаторами екологічних змін і потенційних загроз для навколишнього середовища.

Як з'ясувалося, озера втрачають кисень у 2,75-9,3 разу швидше, ніж Світовий океан, що негативно впливає на стан їх екосистем. Так, з 1980 року вміст кисню в досліджених водоймах знизився на 5,5% на поверхні і на 18,6% на дні.

"Вся складова життя залежить від кисню. Це система підтримки водних харчових мереж. А коли ви починаєте втрачати кисень, ви можете втратити біологічні види", - заявив один з авторів дослідження Кевін Роуз, професор Політехнічного інституту Ренсселера в США.

Як вважають експерти, основною причиною змін стало підвищення температури прісної води на 0,38°C за десять років.

Наслідки глобального потепління сприяють розмноженню синьо-зелених водоростей, чиї токсини небезпечні для інших мешканців прісної води. Також зниження рівня кисню створює умови, необхідні для розмноження анаеробних бактерій. Виділений ними метан підвищує викиди парникових газів, що лише прискорює темпи зміни клімату.

Таким чином, потепління може привести до виснаження запасів питної води та порушення балансу прісноводних екосистем.


Категорія : Світ


Залишити Коментар