В квітні 2021 в Німеччині затримано 143 українців-заробітчан, у яких поліція вилучила 45 000 €

травня 24 / 2021
В квітні 2021 в Німеччині затримано 143 українців-заробітчан, у яких поліція вилучила 45 000 €
В квітні переважна більшість затриманих в Німеччині громадян України становлять так звані "чорні" заробітчани (schwarzarbeiters - нім.). В другий весняний місяць таких було більше як 100 осіб. Як і раніше, їх затримують цілими бусами на дорогах ФРН - когось на шляху до очікуванної праці, когось - навпаки, з грошима, вже на шляху додому.

Загалом в квітні у "чорних" заробітчан з України, конфіскували більше як 45 000 € - більша частка цих коштів це з/п (вся "чорна" заробітна платня у ФРН - це нелегальні доходи), менша - грошова застава за судові провадження, тощо.



Ось деякі з квітневих історій затримань заробітчан у ФРН. Газета Sächsische Zeitung написала спочатку про Mercedes-Benz Vito на українських номерах, що затримали поблизу міста Кодерсдорф (Kodersdorf - нім.), яке лежить в 11 км від польського кордону. У мінібусі було 7 громадян України. У одного з пасажирів знайшли підроблене посвідчення особи громадянина Румунії. Як показали пасажири, водій обіцяв їм працевлаштування в Німеччині. 32-річний водій отримав зразу два звинувачення у скоєні кримінальних злочинів: за контрабанду людей і за зберігання забороненої зброї - в нього був ніж, володіння яким передбачає наявність відповідного дозволу.

Через декілька днів видання Sächsische Zeitung вже описувало затримання двох українців на Mercedes-Benz Sprinter на чеських номерах. Про підозрілий фургон повідомили мешканці міста Альтенберг (Altenberg - нім.), що на кордоні з Чехією - мінібус залишав по собі масляні плями. Поліція знайшла автомобіль в одному з районів міста - в Гейсінгу (Geising - нім.). Двоє хлопців з українськими паспортами, що були у мінібусі, мали в кузові баки, в яких тіліпалось 1200 л. мазуту. Жодних документів - ані на вантаж, ані дозволу на перевезення небезпечних вантажів, ані папірів про підтвердження законності в'їзду у ФРН - у двійці не було. Підсумок передбачуваний - затримання і депортація.

Треба сказати, що Sächsische Zeitung дуже часто пише про затримання українців - це природно. Це видання - одне з центральних в Саксонії (Sachsen - нім.), яка межує з Польщею та з Чехією. Саме з цих східноєвропейських країн, українські заробітчани, які не знайшли роботи там, мігрують у ФРН - принаймні, намагаються. А ось спецпідрозділ німецької митниці по боротьбі з нелегальним працевлаштуванням - FKS, ловить "чорних" заробітчан й далеко від зовнішніх кордонів ФРН.

Radio Berg повідомляє про спільний рейд поліції Кьольну (Köln - нім.) та FKS. В операції було задіяно більше 70-ти офіцерів. Загалом перевірили 238 працівників із 32 компаній на будівельних майданчиках у Кьольні, Бонні (Bonn - нім.), Бергіші Гладбаху (Bergisch Gladbach - нім.) та Леверкузені (Leverkusen - нім.). Загалом затримали 22 "чорних" заробітчан з України, Молдови, Боснії, Сербії, Македонії, Туреччини та Косово. Українців було 8 серед затриманих.

Відзначились українці у Леверкузені - коли в будівлю прибули митники, вони з криками "не візмеш!", втекли на горіще, зачинили двері і тримали їх зачиненими деякий час. Мабуть що десантників та каскадерів серед втікачів не було, тож вони не стали стрибати з будівлі - кінець-кінцем здались правоохоронцям...



Менш вдалим, судячи з публікації видання Münstersche Zeitung був рейд митників у місті та околицях Мюнстеру (Münster - нім.). Врешті-решт, на одному з будмайданчиків міста знайшли двох українців-нелегалів. Цікаво, що журналіст описує, як митники домогались від затриманих, аби вони назвали свого роботодавця - організатор нелегальної праці мав би відповідати перед Законом, а покарання для нього було би значно жорсткішим, ніж для робітників. Ще більше подібних історій на вже згаданому вище Presseportal. Ось лише коротенький перелік:

- За повідомленням офіцера Альфреда Кланера (Alfred Klaner - нім.) з поліцейського відділку Еберсбах (Bundespolizeiinspektion Ebersbach - нім.) 1-го квітня затриманий мінібус з 5-ма українськіми "чорними" заробітчанами, вилучено 8 674 €;

- Офіцер Міхаель Енглєр (Michael Engler - нім.) з поліцейського відділку Людвігсдорфу (Bundespolizeiinspektion Ludwigsdorf - нім.) повідомив 6-го квітня, що протягом Пасхальних святкових днів (католицька Пасха - авт.), було затримано 21 особу з України - всі незаконно перебували у ФРН. Одна з затриманих жінок мала підроблене словацьке посвідчення особи, багато хто з "чорних" заробітчан пред'явили поліцейським підроблені тести на covid-19. Всі депортовані з подальшою забороною в'їзду в ЄС на 2 або 4 роки. Про суму штрафів і вилучених коштів не повідомляється;

- 14 квітня 2021 року на вузлі Кодерсдорф був зупинений український фургон, - повідомляє прес-офіцер Івонне Хеппнер (Ivonne Höppner - нім.), з відділку Людвігсдорфу. Сім українських чоловіків як раз вирушали додому на Батьківщину. На підставі записів, які вони мали при собі, німецьким слідчим швидко стало зрозуміло, що українці працювали у ФРН без необхідних дозволів. У затриманих було конфісковано 9 245 € незаконної заробітної плати. Всіх депортовано...

Подібні розповіді можна було би наводити до ранку - поліцейських прес-релізів за квітень ціла купа, більше 100 сторінок. Але підсумок у всіх "чорних заробітчан" однаковий - конфіскація зароблених грошей, депорт на декілька років.

Ніколи не було, нема і не буде ніякої легальної роботи в Німеччині "по біо", або "по польським візам, у відрядженні до ФРН".

Єдиний законий спосіб легальної роботи в Німеччині - німецькі ж дозволи від місцевих урядів праці, німецьке страхування (медичне, соціальне та ін.) і німецький ВНЖ.

Робіть висновки шановні європейці.
Категорія : Світ


Залишити Коментар