Китайські інвестори масово відмовляються від вкладень в економіку РФ

квітня 09 / 2021

Всупереч спробам розвернутися на Схід і заявами про стратегічне партнерство з Пекіном, китайські інвестори забрали кожен другий долар, вкладений в реальний сектор РФ. Про це пише ресурс finanz.ru.

Як випливає випливає з даних ЦБ РФ, за перший-третій квартал 2020 року об`єм прямих інвестицій Китаю в Росію впав на 52% – з 3,735 до 1,83 млрд доларів.

Обсяг вкладень китайських резидентів безпосередньо в капітал російського бізнесу впав майже в 5 разів – з 2,28 млрд доларів до 480 млн.

Трохи менше скоротилися інвестиції в «боргові інструменти» – з 1,45 до 1,35 млрд доларів.

У порівнянні з 2014 роком обсяг китайських інвестицій в реальний сектор РФ впав в 2,5 рази. Поточний показник – мінімальний за весь час доступною статистики центробанку.

Сім років спроб умовити китайський бізнес вкластися в реальний сектор російської економіки, профінансувати модернізацію інфраструктури або хоча б взяти участь в спільних проектів закінчилися нічим.

Китай відмовився кредитувати будівництво «Сили Сибіру» і не планує виділяти коштів на другий аналогічний газопровід. Він оголосив нерентабельною високошвидкісну залізницю «Євразія» – з Пекіна через Москву в Берлін, – яку російські чиновники сподівалися вписати в «Новий шовковий шлях» і відмовився інвестувати будівництво найбільшого в Росії заводу з переробки газу в Амурській області.

Безрезультатно спроби залучити китайські банки в російську альтернативу SWIFT: за даними ЦБ, в Системі передачі фінансових повідомлень (СПФС) зареєструвався лише один банк з КНР (Bank of China).
Категорія : Світ


Залишити Коментар