У світі зафіксували перший випадок загадкової «Хвороби Х». Що про неї відомо?

січня 16 / 2021
У світі зафіксували перший випадок загадкової «Хвороби Х». Що про неї відомо?

У шпиталі невеликого містечка у Демократичній Республіці Конго перебуває жінка з двома дітьми. У пацієнтки — симптоми геморагічної лихоманки, у тому числі висока температура тіла та діарея.

Вона мовчки сидить і чекає на результати тесту на вірус Ебола.

Зі своїми родичами може спілкуватися лише через невелике пластикове віконечко. Її персональні дані строго засекречені — тільки так можна захистити жінку і її дітей від вигнання з громади, члени якої бояться чергового спалаху інфекції Ебола. У дітей також взяли біологічний матеріал на тестування, однак у них наразі немає жодних симптомів. Сьогодні доступними є і вакцина, і лікування від вірусу Ебола, але що якщо жінку вразила не ця інфекція? Якщо вона є нульовим пацієнтом «хвороби Х» — нової недуги, яка може поширитися світом з такою самою швидкістю, як Covid-19, і так само, як Ебола — вбити 50−90% тих, хто захворів?

За інформацією ВООЗ, «Хворо­ба Х» наразі є лише гіпотетичною, проте експерти у галузі охоро­ни здоров’я непокояться, що коли вона з’явиться, то матиме важкі наслідки для світу. «Х означає «неочікуваний, не­передбачуваний, раптовий», і це є клю­човим. «Ебола була невідома. Covid-19 був невідомий. Нові захворювання й надалі виникатимуть. Цього не уникну­ти», — каже доктор Дадін Бонколе.

Професор Жан-Жака Муембе Тамфума погоджується з колегою: людству доведеться зіштовхнутися з незліченною кількістю нових потенцій­но смертельних вірусів і походитимуть вони з африканських тропічних лісів.

Професор — один із першовідкрива­чів вірусу Ебола у далекому 1976 році. Будучи на той час молодим дослідни­ком, узяв зразки крові жертв загадко­вої хвороби, яка провокувала кровоте­чі і вбила майже 88% пацієнтів та 80% медперсоналу місіонерського гос­піталю в Ямбуку, селі у Демократич­ній Республіці Конго, розташованому за 1100 км від столиці, і відправив про­бірки у Бельгію та США. Під більш по­тужним мікроскопом вчені змогли де­тально роздивитися новий вірус. З вигляду він нагадував хробака. Назва­ли його «Ебола» — так само називається річка, яка протікає неподалік місця, де був зафіксований спалах захворюван­ня. Так світ дізнався про новий вірус і хворобу, яку він викликає, — геморагічну гарячку Ебола. Знадобилося багато ро­ків, щоб винайти ефективні ліки та вак­цину, які могли б від неї захистити.

Біологічні зразки пацієнтки з «хво­робою Х» також надіслали на повторну перевірку у Національний інститут біо­медичних досліджень у Кіншасі, столи­ці Конго, де їх протестували на інші хво­роби зі схожими симптомами. Всі тести виявилися негативними, тож на що хво­ріє жінка, досі не відомо, як і те, чи ста­новитиме вона небезпеку для оточен­ня після того, як одужає, і якщо так, то як довго. Бо після перенесеної гарячки Ебола потрібно ще три місяці перебу­вати на самоізоляції.

У розмові із CNN професор Муем­бе попередив про появу у майбутньо­му багатьох зоонозних захворювань, тобто таких, які «перестрибуватимуть» з тварин на людину. Жовта лихоманка, різні форми грипу, сказ, бруцельоз, хво­роба Лайма — це ті недуги, які перейшли до людей від тварин (переважно гризунів і комах).

Зоонозні захворювання й раніше спричиняли епідемії та пандемії. Зокре­ма, ВІЛ виник в одного із видів шимпан­зе та, мутувавши, перейшов до людини, викликавши епідемію ВІЛ/СНІДу у світі. SARS, MERS і Covid-19, викликані коро­навірусами, також перейшли до людей від «невідомих резервуарів» — цей тер­мін вірусологи використовують для по­значення природного «господаря» вірусу у світі тварин. Covid-19, як припускають науковці, походить з Китаю, можливо, від кажанів. Професор Муембе переко­наний, що у майбутньому виникатимуть пандемії, які будуть більш апокаліптич­ними, ніж пандемія Covid-19.

Нові віруси — на підході?

З часу першої інфекції, яка перейшла до людей від тварин, — жовтої лихоман­ки, спалах якої був зафіксований у 1901 році, — науковці виявили щонайменше 200 інших вірусів, які можуть виклика­ти захворювання у людини. За словами дослідника, професора епідеміології Університету Единбурга Марка Вул­хауза, нові види вірусів виявляють у кіль­кості від 3 до 4 на рік, і більшість з них по­ходять від тварин.

Минулі спалахи гарячки Ебола науков­ці пов’язують із масштабним втручанням людей у тропічні ліси. У перші 14 років ХХІ століття у басейні річки Конго виру­бали ліси площею… з Бангладеш! ООН попереджає, що за таких темпів вируб­ки і зростання чисельності населення на цій території тропічні ліси Демократичної Республіки Конго можуть повністю зник­нути вже до кінця цього століття. Якщо це станеться, тварини і, відповідно, віруси, які вони переносять, почнуть взаємоді­яти з людьми у новий руйнівний спосіб.

За останні роки було виявлено десят­ки нових коронавірусів, і ніхто не знає, наскільки небезпечними вони можуть бути для людей. Так само залишається загадкою, як вірус Ебола зміг інфікувати людей. Науковці припускають, що зоо­нозні захворювання, такі, як гарячка Ебо­ла чи Covid-19, роблять «стрибок» при забої диких тварин. М’ясо диких тварин традиційно є джерелом білка для людей, які живуть у тропічних лісах. Однак сьо­годні його продають далеко від місця по­ходження та експортують по цілому сві­ту. За оцінками ООН, щороку з басейну річки Конго вивозять близько 5 мільйонів тонн м’яса диких тварин.

Живі тварини, яких продають на ба­зарах, становлять ще більшу загрозу — «хвороба Х» може зачаїтися у тілі будь-якої з них. Вірус грипу H5N1, відомий як пташиний грип, і SARS також з’явилися на таких ринках.

Як тільки новий вірус почне циркулю­вати між людьми, наслідки нетривалого контакту з ним у лісі чи на ринку можуть виявитися катастрофічними для люд­ства. Covid-19 це продемонстрував. Ві­рус Ебола це довів. Учені переконані: че­рез знищення ареалів проживання диких тварин таких інфекцій буде з’являтися дедалі більше.

Андрій ГЕЛИЙ, ВЗ
Категорія : Світ


Залишити Коментар