Той, хто усміхається, завжди сильніший того, хто злиться

вересня 27 / 2020
Той, хто усміхається, завжди сильніший того, хто злиться
Кажуть, що людина живе тим, на чому зосереджена її увага. Тому коли ситуація виходить з-під контролю й здається, що ви не знаєте «з чого почати», лише терпіння та певна частка оптимізму допоможуть впоратися з проблемою без згубних наслідків.
Якщо ж ви оберете негатив, він спричинить зайвий емоційний дисбаланс та стане причиною ще більшого стресу, неспокою й злості.
Спокійна усмішка допоможе досягти більшого
У більшості випадків конфлікти розпалюються між близькими людьми. У подібних ситуаціях є два варіанти розвитку подій: ми втрачаємо контроль або ж намагаємося максимально раціоналізувати те, що відбувається.
Вибір на користь того чи іншого варіанту залежить від здатності контролювати власну імпульсивність та бути гранично уважним. Тут буде набагато правильніше використовувати відкритість розуму, що дозволить «заспокоїти хвилі».
«З усмішкою простіше досягти бажаного, ніж з мечем»,
– Вільям Шекспір
Суть не в тому, щоб в суперечці хтось переміг, а хтось програв. Урок, отримає той, хто діяв більш врівноважено.
Мирний діалог, своєчасна усмішка та розслаблена поведінка у відповідь на агресію обов’язково стануть в пригоді й в інших ситуаціях в майбутньому. Ось чому кажуть: «Якщо хочете чогось досягти, усміхайтеся».
Злість – це дорога в нікуди
Гнів призводить до безвихідних ситуацій. Він заважає слухати й бути почутими, не дозволяє розуміти довколишніх й бути зрозумілим для них. Коли сердимося, ми вже не бачимо нічого, окрім власного его.
Жодна зі сторін конфлікту не думає про те, що може помилятися, що нав’язує свої ідеї, а не пояснює їх, або що приймає як належне пояснення, які можуть не мати нічого спільного з реальністю.
«Злитися – це все одно що хапатися за розпечене вугілля, щоб кинути його в іншу людину. Єдиний, хто отримає опіки, це ви самі»,
– Будда
Гнів затуманює розум розлючує людину, змушуючи її повірити в неможливість своєї помилки. А ще людина може навіть не усвідомлювати, що перемога в битві нічого їй не принесе, тому що вона не знає, про що думає її опонент, або тому, що в підсумку вона повірить в неправду.
Спокійне вирішення складної ситуації
З іншого боку, той, хто посміхається перед лицем труднощів, виявляється більш стійким, ніж той, хто злиться. Така людина розуміє, що роздуми й аналіз – це найгірші вороги зарозумілості та грубості, часто породжувані гнівом.
Більш того, вона отримує цінний досвід пошуку розв’язання проблеми, відкриваючи для себе терпимість. Дуже важливо вміти слухати й поважати чужу думку, яка не схожа на нашу, як і пам’ятати, що всі ми робимо помилки (і в мові, і у вчинках).
Звучить банально, але вміння контролювати себе в складні часи допомагає впоратися зі власними поривами люті. Мова йде не про те, щоб дивитися на проблеми крізь пальці, а про те, щоб навчитися максимально ефективно управляти цими поривами.
За матеріалами
Категорія : Світ


Залишити Коментар