Молоді та тверезі. Нові покоління відмовляються від алкоголю

вересня 14 / 2020
Молоді та тверезі. Нові покоління відмовляються від алкоголю
Останнім часом у світі спостерігається зростання продажів безалкогольних напоїв. Особливо ця тенденція посилилася під час карантину. Серед міленіалів та зумерів (поколінь, що народилися в останні 20 років минулого століття і після 2000 року) стало модним бути "зацікавленим у тверезості". Чи стане це масовим трендом?

--
Тіна Родрігес не випила ані краплі алкоголю з січня цього року. На здоровий спосіб життя її "підсадив" новий партнер - персональний тренер з фітнесу.

"Я змінила мою дієту і вирішила продовжувати в тому ж дусі", - розповідає вона.

"Не те щоб я підписалася на вічну тверезість, але коли в середині березня світ став закриватися на локдаун, мені здалося, що немає сенсу починати пити".

За словами Тіни, тверезості посприяло те, що вони сиділа вдома зі своїм дворічним сином: "Ми припинили виходити й спілкуватися, а пити вдома мені не підходить".

Чи допомагає алкоголь? Топ-5 міфів про коронавірус
Чи варто наливати алкозалежним? Вчені кажуть "так"
Пляшки
АВТОР ФОТО,GETTY IMAGES
Підпис до фото,
Обсяги продажу алкоголю зросли в багатьох країнах

Загалом споживання алкогольних напоїв під час карантину збільшилося, і ЗМІ писали про це з тривожними заголовками. Але проявилася й інша тенденція - до тверезості або ж просто розумного споживання алкоголю. Такого підходу, як і Тіна, дотримуються чимало людей.

26-річна жінка вирішила зберігати тверезість навіть тоді, коли на початку липня в її районі знову відкрилися бари й ресторани.

"Я просто не відчуваю потреби", - пояснює вона.

І тут зрада: вчені спростували користь червоного вина
--
То більше чи менше стали пити на карантині?
Втім, якби Тіна все ж знову почала випивати, вона була б не єдиною.

Медична влада в Індії, Бразилії, Америки та Європі б'є на сполох: статистика демонструє різке зростання продажів алкогольних напоїв.

У США після запровадження карантинних заходів наприкінці квітня онлайн-продажі спиртного підскочили у п'ять разів.

У Британії, де мешкає Тіна, майже 30% людей під час опитування зізналися, що в період локдауну стали пити більше, ніж зазвичай.

Влада ПАР запровадила на час карантину "сухий закон".

Алкоголь
Але те саме опитування, яке в Британії проводила некомерційна організація Alcohol Change, показало й протилежну тенденцію. 37% учасників заявили, що вживають заходів із самоконтролю: або випивають рідше, або взагалі утримуються від вживання алкоголю.

"Для деяких людей пандемія прибрала фактори, які раніше заважали їм зайнятися собою, - каже Джем Тіммонс, алкозалежний у минулому, а нині - спеціаліст-нарколог з Північної Англії. - Вони й раніше намагалися, але для певного типу особистостей умови локдауну виявилися просто ідеальними".

На чолі "антиалкогольної революції" йде молодь.
Категорія : Світ


Залишити Коментар