Як різниться життя поляка та українця,які рівні зарплат,пенсій та ВВП

серпня 25 / 2020
Як різниться життя поляка та українця,які рівні зарплат,пенсій та ВВП

Розрив між рівнем життя поляків та українців зростає відколи Польщу прийняли до ЄС. Як польські зарплати та пенсії обігнали українські?

Хоч Польща й далеко не найрозвиненіша країна ЄС, вона найкраще справляється з кризами. Так було у 2008 і так буде й цьогоріч за прогнозами Єврокомісії. Як Польщі вдається чинити опір кризі ми писали у матеріалі В чому секрет Польщі: економіка країни зазнає найменших втрат у Європі В чому секрет Польщі: економіка країни зазнає найменших втрат у Європі . А наскільки рівень життя у Польщі вищий, ніж в Україні покажуть економічні показники, такі як зарплати, пенсії, ВВП тощо, які ми проаналізували в матеріалі 24 каналу.



Рівень життя в у Польщі
Зарплати

У 2020 мінімальна зарплата в Польщі – 2 600 злотих. Це трохи більше 19 100 гривень чи 700 доларів. Для порівняння в Україні мінімальна зарплата становить 4 723 гривні. З 1 вересня очікують підняти "мінімалку" до 5 тисяч. Та мінімальні виплати в Україні залишаться відчутно нижчими.


Середня зарплата поляків у червні становила майже 5 300 злотих, як повідомляє tvn24. Це понад 39 тисяч українських гривень або понад 1 400 доларів. Українці отримують значно менше. Середня зарплата в Україні в липні склала 11 579 гривень, за даними Держстату, що майже в 3,5 раза менше.

Пенсії
Мінімальна пенсія в Польщі за віком становить 1 200 злотих. Її підняли у червні. Це трохи більше 8 800 гривень або 323 долари. В Україні мінімальна пенсія становить 1 712 гривень, що в 5 разів менше.



В Україні чоловіки та жінки з наступного року виходитимуть на пенсії однаково – в 60 років. Наразі чоловіки виходять в 60, а жінки в 59 років і 6 місяців. У Польщі є різниця: жінки виходять у 60 років, а чоловіки у 65.

Тож доходи пенсіонерів у Польщі, хоч і низькі для Європи, але значно вищі, ніж в Україні.


ВВП на душу населення
ВВП на душу населення – один з показників, який показує рівень життя. В Польщі за 2019 рік ВВП на душу населення становив 15 595 доларів, а в Україні – 3 660 доларів.

Хоча за іншим показником, ВВП на душу населення на основі паритету купівельної спроможності, різниця не настільки разюча – 9 775 доларів в України проти 33 685 доларів у Польщі.

Економіка Польщі
ВВП

У 2019 номінальний ВВП Польщі становив 566 мільярдів доларів. В Україні – 153,78 мільярда доларів, що майже в 4 рази менше.

Імпорт/експорт
Польща – важливий торговельний партнер України, але для нас вона важливіша, ніж ми для неї. У 2019 Польща стала другою країною, в яку Україна експортувала найбільше товарів та четвертою, з якої імпортувала.

Натомість Україна навіть не потрапила у десятку країн, в які Польща експортує, зайнявши частку всього у 2,1%. Частка українського імпорту в Польщі ще нижча – 1,2%.

Найбільше Польща співпрацює з країнами Європи (Німеччини, Чехії та Великобританії), а також з Росією та Китаєм.

В чому секрет успіху Польщі
Така різниця у рівні життя українців та поляків пов’язана перш за все з тим, що Польща є частиною Євросоюзу, який вливає значні кошти в регіон. Саме завдяки цій допомозі Польщі й вдалося розвинутися.

Як ЄС фінансує Польщу

У період між 2007 та 2013, Польща отримала 56 мільярдів фунтів (приблизно 74 мільярди доларів) фінансування від ЄС. В той час як країни потерпали від кризи та зростав рівень безробіття, Європа вкладала величезні гроші в польську економіку, особливо сферу будівництва. З 2014 по 2020 на Польщу виділили ще 60 мільярдів фунтів (78 мільярдів доларів), пише Reuters.


Зараз ЄС знову продовжує вкладати гроші у Польщу. Зокрема, у березні, коли пандемія лиш наростала у Європі, ЄС розпланував виділення коштів на кожну з країн-членів для боротьби з COVID-19. Цікаво, що на Польщу виділили найбільшу суму – 7,43 мільярда євро. При тому, що країна була далека від лідерів по захворюванню. До прикладу, на Італію, де на той час захворювання було найвищим, виділили значно меншу суму – 2,32 мільярда євро.

Автор: Юлія Поскробок - 24 канал
Категорія : Світ


Залишити Коментар