У Чехії масово затримують українських заробітчан

липня 24 / 2020
У Чехії масово затримують українських заробітчан
Більшості українців, які порушили міграційний режим Чехії, буде заборонений в’їзд до країн ЄС протягом 1 року.
Громадян України, які незаконно потрапляють до країн ЄС, затримують, адже вони порушують міграційне законодавство, яке через пандемію коронавірусу обмежує в'їзд до європейських країн без відповідних дозволів (виключенням є Чорногорія, Болгарія та Хорватія, які впускають за особливими правилами відпочивальників з України - ред.). Така ситуація з українцями склалася у Чехії, де, за даними посольства України, у пунктах тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства "Балкова", "Бєла Єзова" та "Вишні Лготи" перебуває щонайменше 170 наших співгромадян. Більшість із них були затримані, оскільки в'їхали до країни за біометрією без дозволу на проживання або окремих видів чеських віз.

"Наразі у згаданих трьох пунктах тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства перебуває 170 громадян України. Переважна більшість із них, за рекомендацією посольства, вже подали клопотання про добровільне повернення до Україні, яке має відбутися протягом найближчих двох тижнів", - повідомили у посольстві України в Чехії.
Про проблему ми дізналися з листа до редакції ТСН.ua нашої читачки, яку звати Мар'яна. Вона розповіла, що її родичі 6 липня виїхали на заробітки до Чехії, де були нібито затримані поліцією Праги і наразі утримуються у таборі "Бєла Єзова". За словами жінки, представники українського консульства відмовилися допомагати громадянам України, а у таких чеських "таборах" нібито "утримують тисячі українців".
"Історія моїх рідних, які їхали до Чехії на заробітки, розпочалася 6 липня. Вони виїхали з України. На угорському кордоні їх без проблем пропустили. Вони мали з собою чеську позванку і тест на COVID-19. Але у Празі їх зупинила поліція і повезла до відділка. Звідти їм дали право на один дзвінок. Так я дізналася, де вони перебувають. 10 липня я знайшла своїх рідних в таборі Bela-Jezova ("Бєла Єзова"). Їх там утримують вже 9 днів. Ніхто не знає, коли їх відпустять. Там їм зробили тест (ред. – на коронавірус) і він показав негативний результат. Щодня їхнє перебування коштує 250 крон плюс тест до 2000 грн. Після повернення до України вони змушенні будуть все оплатити", - написала до редакції Мар’яна.
Вона також додала, що так званий табір, де перебувають її родичі, відвідував український консул, але допомоги нібито не надав. "У Чеській Республіці є 4 такі табори, скоріше вони нагадують тюрми, де кожен має свою камеру і один телефонний апарат на всіх. Там тисячі українців, яким ніхто не йде на допомогу. Мої рідні дістали депортацію і покуту, але все рівно їх утримують. Ми найняли адвоката на допомогу. В жодних новинах не показують незаконне утримання українців. Можете зв’язатися з консулом, він відвідав табір на днях, але жодної допомоги не надав", - зазначила жінка.
ТСН.ua звернувся до посольства України в Чехії по коментар, щоб розібратися у ситуації та з'ясувати, чому заробітчани були затримані, де вони наразі, чи справді українські дипломати відвернулися від наших співвітчизників та що загрожує українцям.
Так, у дипломатичному відомстві зазначили, що інформація, яку повідомила жінка, не відповідає дійсності, а більшість затриманих українців, які наразі перебувають у пунктах тимчасового перебування, порушили заходи МОЗ Чехії "про запобігання поширення захворювання COVID-19" та намагалися в’їхати до країни без дозволу на проживання або окремих видів чеських віз, оскільки за "безвізом" через пандемію коронавірусу в’їзд заборонений. "Ця інформація не відповідає дійсності. Навпаки, консульські працівники минулого тижня ініціативно відвідали наших громадян у пунктах "Балкова", "Бєла Єзова" та закликали їх активніше співпрацювати з посольством та МВС Чехії і подати клопотання про добровільне повернення до України. Подання такого клопотання є найшвидшим способом повернутися додому – після цього посольство має правові підстави звернутися до МВС Чехії щодо пришвидшення повернення громадян. Посольство тримає ситуацію на контролі і стежить за тим, щоб права громадян не порушували", - відповіли у посольстві.
Там також додали, що їм не відомі точні дані про родичів жінки, однак, якщо вона звернеться до посольства, там їй та її родичам готові надати допомогу з якнайшвидшим поверненням додому та зменшенням адміністративного стягнення за порушення міграційного режиму.
Категорія : Світ


Залишити Коментар