Вчені з'ясували, як продовжити життя і уникнути старечих хвороб

липня 04 / 2020
Вчені з'ясували, як продовжити життя і уникнути старечих хвороб

Вчені з Саарського університету в Німеччині назвали один з основних механізмів, що сприяють старінню людини. Його придушення здатне продовжити життя і здоров'я людей. Про це йдеться в статті наукового журналу Aging Cell (офіційне видання європейського Анатомічного суспільства).

Німецькі дослідники з'ясували, що через низький рівень гормону кортизолу і специфічного білка GILZ в організмі розвивається хронічне запалення, яке вважається головним процесом старіння. З віком набутий імунітет погіршується, а вроджений стає надактивним, завдаючи шкоди тканинам організму. В результаті, виникає, наприклад, атеросклероз або артрит, характерні для літнього віку і здатні зробити людину інвалідом.

Кортизол виділяється залозами і діє як сигнальна молекула, беручи участь у багатьох метаболічних процесах. Макрофаги, один з типів імунних клітин, перетворюють неактивний кортизон в кортизол, але з віком ця здатність помітно знижується.

У свою чергу, це сприяє збільшенню рівня прозапальних сигнальних молекул. Білок GILZ здатний відключити запальну функцію макрофагів, але зниження його рівня з віком також підсилює запальні реакції у людей похилого віку. Більш низький рівень кортизолу зменшує вміст GILZ. Результати експериментів, в ході яких учені штучно придушували активність GILZ, підтвердили, що білок запобігає хронічне запалення.
Категорія : Світ


Залишити Коментар