ЄС оприлюднила список країн, щодо яких знімуть обмеження на в’їзд з 1 липня: України нема в цьому списку

червня 30 / 2020
ЄС оприлюднила список країн, щодо яких знімуть обмеження на в’їзд з 1 липня: України нема в цьому списку
Рада Європейського Союзу 30 червня оприлюднила список країн, щодо яких знімуть обмеження на в’їзд, починаючи з 1 липня. До переліку увійшли 14 країн, серед них України немає.
Про це йдеться в офіційному повідомленні Ради ЄС.
Відповідно до ухваленого рішення, з 1 липня країни-члени ЄС мають знімати обмеження на в’їзд для таких чотирнадцяти країн: Алжир, Австралія, Канада, Грузія, Японія, Чорногорія, Марокко, Нова Зеландія, Руанда, Сербія, Південна Корея, Таїланд, Туніс, Уругвай.

До цього переліку може увійти і Китай, зазначається в повідомленні, якщо він зі свого боку дозволить в’їзд громадянам ЄС.

Рада ЄС наголошує, що її рішення не є юридично зобов’язувальним: кожна країна-член сама може визначати, для яких країн дозволяти в’їзд.

Перелік країн переглядатиметься щодватижні. Тому до нього можуть додавати нові країни або ж із нього можуть виключати країни. Водночас якщо епідеміологічна ситуація в країні з переліку різко погіршиться, її можуть виключити з переліку раніше за сплиття терміну «двотижневого вікна».

Таким чином, Україна не ввійшла до переліку країн, для яких ЄС знімає обмеження на в’їзд із 1 липня. Як пояснила в інтерв’ю Інтерфакс-Україна віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанишина, це пов’язано, серед іншого, і з тим, що в Європі різна динаміка захворюваності COVID-19.

«Це абсолютно не політичний процес. Ви знаєте, що методологія, за якою Європейська комісія робить оцінку в Шенгенській зоні, суто технічна та базується на кількості хворих на 100 тис. людей. Поки що є певний рівень довіри до нашої статистики, ми ведемо постійний діалог, обмінюємося постійною інформацією. Це, можливо, не буде якийсь одномоментний процес, це буде поступовий процес відкриття кордонів, і він буде залежати, у тому числі, від наших статичних показників, які поки що не дозволяють нам активно включатися в діалог щодо відкриття кордонів», — зазначила вона.

Водночас під заборону не потрапляють українці, що постійно проживають у ЄС чи мають громадянство ЄС, члени їхніх родин і дипломати. Крім того, в’їзд до Євросоюзу дозволяють медикам і дослідникам, а також людям, що перевозять товари, прикордонникам, а також шукачам притулку чи тим, хто їде на сезонну роботу або навчання.
Категорія : Світ


Залишити Коментар