За коронавірусів йдуть потоп, посуха і голод. Прогнози на 2020 рік стають все похмурішим

квітня 29 / 2020
За коронавірусів йдуть потоп, посуха і голод. Прогнози на 2020 рік стають все похмурішим
Пандемія прийшла не одна. Слідом за коронавірусів 2020 рік обіцяє нагрівається планеті пожежі, потоп, неврожай і біблійне нашестя сарани. Природні катаклізми загрожують голодом бідним країнам і серйозними проблемами Європі і США, попереджають метеорологи і міжнародні організації.

Світовий океан нагрітий як ніколи, в Європі та Америці набирає обертів посуха. У бідних країнах намічається найбільший гуманітарну кризу століття, за визначенням ООН. А багатим загрожують повені, неврожай і видатний сезон ураганів.

У будь-якій іншій ситуації світ не без зусиль, але впорався б з кліматичним подією. Однак зараз всі ресурси кинуті на боротьбу з Covid-19.

У лікарів і рятувальників немає вільних рук, а в бюджетах немає зайвих грошей. Фермери, бізнес і транспорт занурені в штучну кому карантину. І якщо на час пандемії коронавируса раптом доведеться руйнівний смерч або злива з градом в дні жнив, ситуація ризикує вийти з-під контролю.

На допомогу сусідів або міжнародних організацій розраховувати не доводиться: медичний форс-мажор торкнувся всі країни. Вірус не пощадить нікого, попередила недавно головний економіст МВФ Гіта Гопінат.



Карантин не відмінив потепління
Навіть якщо у країни, що постраждала від повені, посухи або урагану, є гроші на ліквідацію наслідків стихії і відновлення, купити і довезти необхідне для цього зараз складніше, ніж коли б то не було. Світова торгівля та транспорт скуті коронавірусів. Контейнеровози і суховантажі нудяться на рейді, літаки не літають.


Контейнерні перевезення вже скоротилися на 15%, і можуть впасти на 30% в цьому році
Налякані епідемією влади вводять заборони на експорт ліків і продовольства. Навіть найбагатші, щедрі і відкриті країни закривають кордони і не дають грошей на спільну справу: США, наприклад, перекрили фінансування самого актуального на сьогоднішній день міжнародного органу - Всесвітньої організації охорони здоров'я.

Коронавірус змінив життя на планеті, але не скасував те, що змінювало її до останнього часу - глобальне потепління, на яке вчені покладають провину за почастішання природних катаклізмів.

Згідно з даними найбільшої в світі бази даних про клімат Землі, американського National Centers for Environmental Information (NCEI), в березні 2020 року планета рекордно нагрілася: лише одного разу за весь час спостережень з 1880 року температура відхилялася сильніше від середньої.

І це незважаючи на всесвітній карантин, через якого встали транспорт і промисловість.

"Забруднення повітря зменшилася через скорочення економічної активності, однак вуглекислий газ не випаровується відразу, - каже професор Даніела Шмідт з Брістольського університету. - Результати потепління на кшталт підвищеного рівня моря будуть відчуватися століттями. Пандемія лише обмежила наші можливості пом'якшувати наслідки зміни клімату".

А зміни в наявності.

Попередній березневий рекорд був зафіксований в 2016 році на тлі Ель-Ніньо - феномена підвищення температури води в тихоокеанських тропіках, що загрожує екстремальної спекою влітку і морозами взимку.

На цей раз і без Ель-Ніньо моря рекордно нагріті - світовий океан в березні був на 0,8 градуса тепліше середнього для цього місяця значення.

А чим тепліше океан, тим потужніше утворюються в ньому урагани. З великих економік найбільшої шкоди вони завдають США - найбагатшій країні світу, більше за інших постраждала від коронавируса. Піврічний сезон ураганів там починається в червні.


Урагани щорічно завдають США збитків на десятки мільярдів доларів
До того ж, над перегрітими морями ллє активніше, ніж над прохолодною сушею, що позбавляє континенти дощу і викликає посуху. Підвищення температури в західній частині Індійського океану загрожує посушливим літом і лісовими пожежами в Австралії, а потепління вод північної Атлантики загрожує висушити і спалити лісу басейну Амазонки.

Спека в Європі
Глобальне потепління небезпечно не стільки власне потеплінням, скільки тим, що воно викликає збої в звичною програмою погодних явищ, попереджають вчені. Спека раптом стає нестерпнішим, холоду - суворіше, вітер обертається ураганом, а дощ - потопом.

Минулий рік тому прикладом.

Згідно зі свіжими даними європейського центру Copernicus Climate Change Service (C3S), 2019 рік у Європі був найспекотнішим за всю історію спостережень. Але це не означає, що європейці здали макінтош в утиль і розкупили сонцезахисний крем. Нехай лютий, червень і липень були відзначені небувалою спекою, листопад приніс рекордна кількість опадів і повсюдні повені.

І ця картина не нова. В цілому в Європі на неповні два десятиліття поточного століття припало 11 з 12 рекордно спекотних років.
Категорія : Світ


Залишити Коментар