Новини Закарпаття

До уваги громадян, які виїхали за кордон на автомобілях української реєстрації!


Закарпатська митниця надає інформацію щодо вимог та документів, необхідних для повернення в Україну автомобіля з українською реєстрацією, тимчасово зареєстрованого за кордоном.

З початком повномасштабного вторгнення Росії багато українців виїхали до європейських країн на власних авто, зареєстрованих в Україні. Однак, у багатьох європейських країнах діє правило щодо обов'язкової реєстрації тимчасово ввезених транспортних засобів, якщо вони перебувають у країні більше одного року (або інший термін, визначений законодавством відповідної країни). Наприклад, з 1 жовтня транспортні засоби з українською реєстрацією, що знаходяться у Німеччині більше року, повинні бути зареєстровані з отриманням німецьких номерних знаків. Процедура отримання німецької реєстрації є спрощеною для українців зі статусом тимчасового захисту, і знімати авто з українського обліку не потрібно.

Закарпатська митниця наголошує, що транспортні засоби особистого користування, вивезені громадянами-резидентами за межі України, повертаються без необхідності письмового декларування або зобов'язань щодо зворотного ввезення. Відповідно до статей 119, 120 і 374 Митного кодексу України, такі транспортні засоби, поміщені в режим тимчасового вивезення, зберігають статус українських товарів і звільняються від оподаткування при зворотному ввезенні.

Для повернення авто в Україну необхідно пред'явити:

чинні реєстраційні документи на автомобіль;
повідомити митні органи, що авто зареєстроване в сервісних центрах МВС України.
Повний перелік документів для виїзду на авто за кордон доступний за посиланням:

Перелік документів.

Для відновлення українського свідоцтва про реєстрацію авто та номерних знаків необхідно звернутися до територіального сервісного центру МВС України з такими документами:

паспорт або ID-картка з витягом про місце проживання;
довідка про реєстраційний номер платника податків;
українське свідоцтво про реєстрацію авто (з відміткою німецького реєстраційного органу про недійсність, якщо є);
українські номерні знаки (якщо є);
довіреність (у разі звернення представника).

Деталі за посиланням:

Головний сервісний центр МВС України.
Перейти на сайт