Уже не будуть мобілізовувати: кого стосуються зміни

вересня 30 / 2024
Уже не будуть мобілізовувати: кого стосуються зміни

Обмежено придатних до служби юнаків віком до 25 років уже не мобілізовуватимуть. Відповідну директиву начебто ухвалило командування Сухопутних військ.

Цим же документом визначено питання призову чоловіків віком від 50 до 60 років. Їх можуть покликати до війська лише за окремим мобілізаційним розпорядженням.

— На початку вересня парламент проголосував у першому читанні й навіть намагався підтримати в цілому законопроєкт про заборону мобілізації обмежено придатних до служби юнаків віком до 25 років. Проте одна з фракцій заблокувала трибуну і продовження голосування відклалося, — каже Олексій Гончаренко, народний депутат України. — Сподіваюся, цей законопроєкт буде остаточно розглянуто й ухвалено на початку жовтня. Тим часом командування Сухопутних військ уже ухвалило і направило до всіх ТЦК директиву МД КСВ 116/2/1/21409 від 19 вересня цього року, якою заборонено мобілізовувати обмежено придатних юнаків віком до 25 років.


Тим же документом передбачено, що чоловіки віком 50 — 60 років можуть бути мобілізованими не за звичайною повісткою, а лише за окремим розпорядженням, яке погодив Генштаб ЗСУ. Якщо ж таких осіб викликають у ТЦК і намагатимуться відправити служити, то вони мають вимагати, щоб їм пред’явили відповідне розпорядження найвищого органу управління військами, тобто Генштабу. Звільнених від мобілізації можуть призвати на службу лише в разі їхньої добровільної згоди.

Зауважу, що зміст директиви не розголошується, позаяк документ має гриф секретності. Командування Сухопутних військ може в будь-який час скасувати її. Тому парламент має чимшвидше ухвалити відповідні зміни до закону.

— Директива Сухопутних військ може лише частково змінити ситуацію, — додає юрист Сергій Старенький. — Адже вона поширюється на конкретні війська і не стосується Нацгвардії, Держприкордонслужби, Повітряних і Військово-морських сил та інших військових формувань. На мою думку, це просто вказівка командирам Сухопутних військ, щоб вони добирали у свої пдірозділи більш придатних осіб для виконання поставлених завдань. Адже обмежено придатні для них, як баласт, котрий заважає військовому підрозділу швидко та оперативно діяти в бойовій обстановці.

— Через колізію в законодавстві справді є серйозна прогалина, яку використовують для мобілізації юнаків віком до 25 років, котрі не проходили військової служби чи військової кафедри, але були визнані обмежено придатними, — пояснює Яромир Цімура, військовий адвокат. — Йдеться про тих, хто раніше був визнаний непридатними за станом здоров’я до служби в мирний час та обмежено придатними під час воєнного стану: їх автоматично перевели у категорію військовозобов’язаних. І юнаки, які були визнані придатними до військової служби, але ще не досягли 25 років, не підлягали мобілізації. Натомість їхні однолітки, що були визнані ВЛК обмежено придатними, підпадають під загальну мобілізацію.



Навесні цього року до закону “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” додали норму, згідно з якою не підлягають призову на військову службу під час мобілізації до досягнення 25-річного віку військовозобов’язані, які пройшли базову загальновійськову підготовку (але цей механізм повноцінно запрацює лише з 1 вересня 2025 року. — Авт.). Однак досі залишалися поза увагою юнаки, котрі не проходили ні військової кафедри, ні строкової служби, а мають статус військовозобов’язаних.

Микола Заверуха, Експрес
Категорія : Україна


Залишити Коментар