Увага шириться ротавірусна інфекція: як її уникнути

червня 17 / 2024

Ротавірусна інфекція передається через контакт з вірусом, особливо через недбале миття рук після туалету.
Симптоми включають лихоманку, блювання, і діарею, що можуть тривати від трьох до семи днів.
Хвороба може бути важкою для літніх людей з ослабленою імунною системою.
Профілактика включає ретельне миття рук, уникання контакту з хворими та вакцинацію, особливо для дітей.
Ротавірусна інфекція найчастіше виникає у дітей
Ротавірусна інфекція найчастіше виникає у дітей / Unsplash
Щоб не заразитися ротавірусною інфекцією, потрібно ретельно та часто мити руки. Особливо після туалету чи зміни підгузка дитині. Але навіть це не дає гарантій. Найкращий спосіб профілактики для немовлят – вакцинація проти ротавірусу.

Як передається ротавірус
Ротавірусною інфекцією можна заразитися, коли частки вірусу потрапляють у рот. Хворі люди виділяють вірус разом із фекаліями. І якщо людина погано миє руки після туалету, вірус з рук потрапляє на навколишні поверхні та може заразити інших людей.

ТАКОЖ НА ТЕМУ Що робити, якщо вас вкусив кліщ: покрокова інструкція

ВІДЕО ДНЯ
Play Video

Як можна заразитися ротавірусом:

засунути до рота немиті руки після туалету;
доторкнутися до забруднених предметів чи поверхонь, а потім покласти пальці до рота;
з'їсти заражену їжу, яку готувала людина із ротавірусною інфекцією.
Зазвичай людина найбільш заразна у період появи симптомів і ще 3 дні після одужання. Але вона також може заразити інших перед тим, як у неї з'являться симптоми ротавірусу.

Симптоми ротавірусної інфекції
Ротавірусна інфекція зазвичай починається протягом двох днів після контакту з вірусом. Ранніми симптомами є лихоманка і блювання, за якими слідує рідка діарея, що триває від трьох до семи днів. Інфекція може викликати біль у животі.


У здорових дорослих ротавірусна інфекція зазвичай викликає легкі симптоми, але у літніх людей з ослабленою імунною системою хвороба може протікати важко.

Що робити для профілактики ротавірусної інфекції
Ретельно мити руки. Ротавірус може зберігатися на руках кілька годин, а на сухих твердих поверхнях кілька днів. Потрібно приділяти особливу увагу миття рук при зміні підгузків або прибирання туалету.

Зробити так, щоб діти або літні родичі не контактували з хворими на ротавірус, навіть якщо у них є лише легкі симптоми хвороби.

Якщо ви захворіли, потрібно залишатися вдома, не ходити до школи або на роботу, де є ризик заразити інших людей.

Ротавірус легко поширюється серед дітей, тому, якщо в регіоні часто бувають спалахи захворювання, лікарі рекомендують проводити вакцинацію проти ротавірусної інфекції.

Важливо! Цей матеріал має винятково загальноінформаційний характер і не може бути основою для встановлення діагнозу або медичних висновків. Публікації на сайті засновані на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Але якщо Вам потрібні встановлення діагнозу або медична консультація, обов’язково зверніться до лікаря.

Категорія : Україна


Залишити Коментар