Небезпечна меланома: понад 3 тисячі українців захворіли на рак шкіри за останній рік

червня 15 / 2024

В Україні погіршилась статистика захворюваності на рак шкіри. Так, у 2024 році 3,1 тисячі українцям діагностували меланому, понад 13,2 тисячі мають злоякісні пухлини шкіри.

Рак шкіри залишається серйозною загрозою для здоров'я українців. І становить дедалі більшу небезпеку, якщо порівняти статистику захворюваності починаючи з 2022 року.


Статистика захворюваності на рак шкіри
Станом на 12 червня 2024 року, в Єдиній системі електронної охорони здоров'я (ЕСОЗ) зареєстровано 21 885 пацієнтів зі злоякісною меланомою шкіри та 93 223 пацієнтів з іншими злоякісними новоутвореннями шкіри.

За даними Національної служби здоров'я України, цього року вперше меланому діагностували 3 139 особам, інші злоякісні новоутворення шкіри виявили у 13 241 пацієнта.

Порівніюючі ці дані з двома попередніми роками, кількість випадків раку шкіри в Україні збільшилась: у 2022 році було зареєстровано 2 403 випадки злоякісної меланоми, а у 2023 році – 2 648,
– відзначили фахівці.


Фактори ризику та симптоми меланоми
Меланома може розвинутися зі звичайної родимки, яка змінює форму, розмір або колір. Вона також може з'явитися на шкірі, де родимок не було.

Основні ознаки меланоми:

асиметрію родимки,
нерівні або розмиті межі,
різноманітні кольори та розмір більше 6 міліметри.
Стати фактором ризику меланоми можуть: надмірний вплив ультрафіолетового випромінювання, штучна засмага, велика кількість родимок, світла шкіра, наявність меланоми в анамнезі, певні захворювання та вік понад 65 років.

Фахівці застерегли, що при будь-яких змінах на шкірі слід звертатися до лікаря, аби виключити імовірність меланоми.

Важливо! Цей матеріал має винятково загальноінформаційний характер і не може бути основою для встановлення діагнозу або медичних висновків. Публікації на сайті засновані на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Але якщо Вам потрібні встановлення діагнозу або медична консультація, обов’язково зверніться до лікаря.

Категорія : Україна


Залишити Коментар