Субсидії “на літо”: яку допомогу можуть отримати українці та що для цього потрібно

квітня 23 / 2024
Субсидії “на літо”: яку допомогу можуть отримати українці та що для цього потрібно

Призначення субсидій в неопалювальний сезон, з 1 травня по 30 вересня, для переважної більшості одержувачів відбудеться автоматично. Проте частині субсидіантів доведеться повторно подавати заяви про призначення житлової допомоги. Кому саме?

“З 1 травня відповідно до нормативно-правових актів перерахунок субсидій на неопалювальний період органи ПФУ здійснюють в автоматичному режимі.


Житлова субсидія для оплати таких комунальних послуг, як постачання теплової енергії, централізоване, автономне опалення, постачання та розподіл газу, на неопалювальний період не призначається.

Вона розраховується для оплати згаданих компослуг лише на опалювальний сезон — з 16 жовтня по 15 квітня включно (у жовтні й у квітні — на пів місяця)”, — пояснила у коментарі “Експресу” Леся Нашора, заступниця начальника ГУ ПФУ у Львівській області.

Житлова субсидія: кому потрібно повторно подати документи
Є категорія одержувачів житлової субсидії, яким обов’язково потрібно повторно подати документи, якщо розраховують на субсидію у неопалювальний період. Йдеться про домогосподарства, у складі яких є внутрішньо переміщені особи; які орендують житлові приміщення (й отримували субсидії саме для оплати компослуг в орендованому житлі). А також — ті домогосподарства, у яких кількість фактично проживаючих членів сім’ї відрізняється від фактично зареєстрованих.

“Якщо згадані домогосподарства претендують на призначення житлової субсидії на неопалювальний сезон, то слід звернутися у будь-який сервісний центр ПФУ незалежно від місця проживання, і подати відповідну заяву та декларацію про доходи. Також додаються інші документи”, — пояснила Леся Нашора.

Подати документи варто після 1 травня, коли проводитиметься перерахунок. Бо якщо подати документи раніше, то заяву зареєструють у квітні й субсидію призначать лише до кінця місяця.

Житлова субсидія: кому відмовлять у призначенні
Субсидія не призначатиметься, якщо в членів домогосподарства на депозитному банківському рахунку є сума, що перевищує 100 тисяч гривень; упродовж 12 місяців перед зверненням здійснювалася покупка на суму більшу, ніж 50 тисяч гривень. Наприклад, коли купували валюту, земельні ділянки, нерухомість тощо.

Також буде відмова, якщо хтось із членів домогосподарства є власником транспортного засобу, що виготовлений менше як 5 років тому (крім мопеда й причепа). Або ж має декілька транспортних засобів, яким менше як 15 років.

Субсидія не призначається за наявності простроченої понад три місяці заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, загальна сума якої перевищує 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (680 гривень). А також, якщо у членів домогосподарства, які досягли 18-річного віку, відсутні доходи чи середньомісячний сукупний дохід менший, ніж розмір мінімальної зарплати.

Додамо, на сьогодні в Україні виявили понад 50 тисяч домогосподарств, які потенційно можуть одержувати житлову субсидію, але наразі за отриманням виплати не зверталися.

Експрес
Категорія : Україна


Залишити Коментар