В Раді з’явився новий законопроект про мобілізацію, який змінить усе

лютого 18 / 2024
В Раді з’явився новий законопроект про мобілізацію, який змінить усе

У Раді зареєстровано ще один законопроект про мобілізацію. На відміну від резонансного урядового законопроекту, який депутати вже проголосували у першому читанні, альтернативний містить дещо інші підходи до мобілізації. Крім покарань та утисків для ухилянтів, у ньому передбачені і вельми привабливі зарплати, заохочення та пільги для військовослужбовців. Про це повідомив нардеп, секретар оборонного комітету Верховної Ради Роман Костенко у коментарі “24 Каналу”.

Коли можуть прийняти новий законопроєкт про мобілізацію
Роман Костін зазначив, що протягом двох тижнів кожен нардеп може вносити свої правки, деякі з них можуть покращити документ, а інші — затягнути процес. Час роботи над правками залежить від їхньої кількості. Зі слів нардепа, протягом наступного тижня оборонний комітет може розглянути положення, прийняти їх чи відхилити. Умовно, до 1 березня цей процес може бути завершений.

Також надери можуть поставити правки на підтвердження — це ті, які є в законі, їх можуть ще раз підняти, аби Рада проголосувала. У результаті це може затягувати процес на декілька тижнів чи місяць.

Законопроєкт про мобілізацію 11012: що пропонують нардепи
У Раді 13 лютого зареєстрували законопроєкт про мобілізацію №11012, у якому містяться не лише обов’язки і обмеження, але й мотивація для військовослужбовців. Документ враховує економічні і фінансові складники, питання підготовки бійців і ветеранську політику.

Костенко вважає, що держава повинна звернути увагу на створення професійної армії.

“По-перше, ми маємо звернути увагу на нашу молодь. Це не про те, що ми маємо їх брати і закидати в буси – ми маємо мотивувати йти їх до армії. Тому що коли ми говоримо про асиметричну війну, про війну сучасних технологій, дуже складно людям, яким вже далеко за 40, а то й за 50 років, використовувати ці технології”, — пояснив він.

Грошові виплати для військових
Законопроєкт №11012 пропонує грошові виплати в розмірі 3 тисяч доларів для мобілізованих, 4 тисяч доларів для сержантів і 5 тисяч доларів для офіцерів. Крім цього, зарплата може збільшитися після шести місяців перебування в армії у 1,5 раза.

Також нардепи вважають, що бійцям повинні доплачувати за знищену техніку. Зокрема, за ліквідацію танка, екіпажа тощо військовий може отримати до десяти тисяч доларів, за літак — 500 тисяч гривень, ракету — 100 тисяч.
Категорія : Україна


Залишити Коментар