Чи можлива епідемія гепатиту в Україні та як від нього вберегтись: пояснення інфекціоністки

грудня 07 / 2023

У період з 17 жовтня по 6 листопада на Вінниччині лабораторно підтверджено 245 випадків гепатиту А. 182 людини потрапили до лікарень: 128 (серед яких 24 дитини) пройшли лікування та виписані, ще 54 пацієнти залишаються у медзакладах. Зафіксовані випадки захворювання також і в чотирьох інших областях України.


Лікар сервісу зручної медицини онлайн DOC.ua, інфекціоніст з досвідом 26 років Махіня Наталія для 24 Каналу відповіла на питання, чи можливий спалах епідемії гепатиту A в Україні, як розпізнати хворобу та як вберегти своє здоровʼя.


Що таке спалах
Спалах інфекційної хвороби – це декілька захворювань на інфекційну хворобу, повʼязаних між собою спільним джерелом та (або) фактором передачі інфекції.


Наталія Махіня
“Так, у Вінниці за перші кілька днів захворіло більше ніж 10 людей з одного району міста, тому спеціалісти обласного Центру контролю та профілактики хвороб разом з фахівцями Центру громадського здоровʼя та медиками почали епідемічне розслідування джерел спалаху, а епідеміологічна ситуація була визначена як спалах вірусного гепатиту А.”
Чи може бути в Україні "епідемія гепатиту A"
Випадки гепатиту А фіксуються на території України щороку в різних областях. Особливістю інфекційних хвороб є періодичне підвищення захворюваності. Гепатит А має сезонність та зазвичай проявляється у холодну пору року. Наприклад, у 2022 році був зафіксований 281 випадок захворювання в Україні. Здебільшого випадки не мають спільного епідеміологічного звʼязку, тобто одного спільного джерела інфікування, як зараз.


Станом на 6 листопада 2023 року, випадки гепатиту A зафіксовані в таких областях: Тернопільська (1 випадок), Закарпатська (11 випадків), Дніпропетровська (3 випадки). Також протягом жовтня було зафіксовано 12 випадків гепатиту A в Івано-Франківській області. В осередках проведено епідрозслідування та остаточну дезінфекцію.


Наталія Махіня
“Кожен випадок окремо розслідують фахівці центрів контролю та профілактики хвороб – вивчають як джерело зараження, так і проводять аналіз контактного кола осіб, хто міг бути «переносником» вірусу або потенційно може бути інфікованим. Таким чином встановлюють обставини захворювання і локалізують подальше поширення вірусу.”


Як передається гепатит A
Гепатит А не передається повітряно-крапельним шляхом, як, наприклад, COVID-19. Гепатит А – це антропоноз (хворіють тільки люди), який раніше називали "хвороба Боткіна" або "хвороба брудних рук". Це захворювання печінки, викликане вірусом гепатиту A, він передається фекально-оральним шляхом, найчастіше через брудні руки, інфіковану воду та їжу.

Вірус гепатиту A передається внаслідок вживання забруднених харчів або води, через недотримання особистої гігієни, а також у сім’ях, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї.

Категорія : Україна


Залишити Коментар